Pečeme s Ivou: Kváskové bulky se sezamem mají senzační chuť! Stačilo přidat navíc špetku suroviny, kterou má každý doma
16. 11. 2023 Vaření
Rádi zkoušíte péct drobné pečivo, kynuté jen kváskem? A stále to chuťově není ono, něco tomu chybí? Pomůže přidání suroviny, kterou má každý z nás doma. Pokud do těsta přidáte velkou špetku jedlé sody, bude kváskové těsto a pečivo z něj výrazně lépe chutnat. Vyzkoušejte a uvidíte sami!
Když pekařka promluví...
Nejsem jediná, komu drobné pšeničné kváskové pečivo připadalo chuťově maličko jiné než to s droždím. Rušivě jiné, takže jsem se jeho pečení dlouho jen vyhýbala a pekla pouze chleby a dalamánky.
Pomohlo přidání malé trošky obyčejné jedlé sody do těsta hned při jeho zadělávání. Soda zneutralizuje i tu lehounkou kyselost, která by jinak v kváskovém pečivu mohla být a strávníkům vadit. Bulečky mají trochu pevnější kůrku, ale jinak chutnají úplně stejně lahodně, jako ty s droždím a delší fermentací.
Co budeme na bulky potřebovat?
Na rozkvas:
- 30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
- 150 g vody
- 150 g pšeničné chlebové mouky
Dále do těsta:
- 130 g vody
- 350 g hladké mouky
- 30 g oleje
- 30 g sezamu
- 2 rovné lžičky soli
- ⅓ lžičky jedlé sody
Mohlo by vás zajímat
Jak budeme postupovat? Všechny suroviny na rozkvas spolu dobře rozmícháme a necháme zakryté kvasit asi 10-14 hodin v teple místnosti.
K hotovému rozkvasu přidáme zbývající suroviny a vymísíme těsto, které necháme asi 90 minut rozkynout v teplém prostředí.
Pak těsto vyškrábneme stěrkou na pomoučený stůl, propracujeme, rozdělíme na 8 dílů a z každého vytvarujeme bulku. Všechny bulky naskládáme na nízký plech s pečícím papírem nebo fólií, zlehka zakryjeme suchou utěrkou a necháme před pečením nakynout.
Troubu i s pečicí dlaždicí zapneme v předstihu, aby se dobře nahřála nejen trouba, ale i samotná dlaždice. Pak fólii s bulkami, potřenými vodou, jen na dlaždici sešoupneme - ani pekařskou lopatu netřeba!
Bulky pečeme asi 15-20 minut / 230-250 °C, po prvních pěti minutách pečení je znovu postříkáme vodou a dopečeme.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 15 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Jak upéct banketní pečivo? Křehké kousky jsou báječné i na silvestrovské pohoštění