Holka u plotny radí: Jak na leknínky z lineckého těsta? S pudinkovým krémem a mandlovými plátky chutnají skvěle
4. 12. 2023 Vaření
Milujete linecké, ale chtěli byste je nějak ozvláštnit? Vyzkoušejte leknínky plněné vláčným pudinkovo-máslovým krémem. Pro přípravu stačí jen vykrajovátko ve tvaru hvězdy a formičky na košíčky, zbytek je hračka.
Nejlepší recept na linecké cukroví
Osvědčený rozpis na linecké cukroví velí použít suroviny v množství 3-2-1. Tedy na 3 díly mouky dáme 2 díly másla a 1 díl cukru. Plus přidáme 1-2 žloutky, špetku soli pro zvýraznění chuti a případně mletou vanilku. Takové linecké v chuti nikdy nezklame. Naplněné pikantní, ideálně rybízovou zavařeninou bez zrníček, je nádhernou ozdobou svátečního stolu.
Ale zdobit můžete ještě víc! Když si dáte trošku práce a místo slepovaných koleček s horním otvorem vykrojíte hvězdičky, upečete je ve formičkách na košíčky, naplníte krémem a dozdobíte, bude o úžasy návštěv postaráno.
Anebo můžete zvolit o krok těžší variaci, ale taky ne moc náročnou. Nabízím oba recepty a je na vás, jaké si to uděláte. V galerii najdete i postupové fotky.
Mohlo by vás zajímat
Linecké leknínky jednoduché
Na těsto budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g studeného másla, 70 g moučkového cukru a 2 žloutky. Na krém: 300 ml mléka, 5 vrchovatých lžic moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek a 150-200 g změklého másla. Na dokončení: mandlové plátky a kandované ovoce
Jak na to? Ze všech surovin zpracujte těsto. Pokud se drolí (záleží totiž na velikosti žloutku), můžete přidat lžíci mléka. Těsto nechte zabalené ve folii v chladu odpočinout nejméně hodinu, ale klidně i do druhého dne.
Pak je na lehce pomoučeném vále vyválejte na plát a vykrajujte tvary hvězdiček. Ty opatrně vtlačte do formiček na košíčky. Není potřeba formičky vymazávat, těsto se vyvalovalo na pomoučeném vál a to stačí.
Hvězdičky pečte v předehřáté troubě při 175 stupních asi 8 minut. Poté je vyjměte, vychladlé opatrně vyklopte z formiček.
Připravte si krém. V části mléka rozmíchejte pudink a cukr. Zbylé mléko přiveďte k varu a pak ihned vlijte studené mléko s pudinkovým práškem. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Poté vylijte do hlubokého talíře, přikryjte potravinářskou folií a nechte vychladnout. Vychladlý pudink prošlehejte s máslem do krému.
Hvězdičky (leknínky) naplňte krémem a dozdobte mandlemi a kandovaným ovocem.
Linecké leknínky zdobnější
Udělejte si těsto podle předchozího receptu a rozdělte je na dvě části. Z jedné upečte hvězdičky-leknínky podle předchozího popisu, z druhé vyválejte plát, vykrajujte kolečka a také je upečte.
Krém rovněž připravte dle předchozího popisu. Nyní spojte malou částí krému kolečka a hvězdičky upečené do tvaru leknínku. Leknínky pak také naplňte krémem a vše dozdobte mandlovými plátky a kandovaným ovocem.
Moje tipy:
- Na leknínky použijte klidně svoje vyzkoušené linecké těsto a svůj oblíbený krém. Pudink lze zvolit i pistáciový, krém pak víc kontrastuje s korpusy.
- Zdobení je snadné. Buď opatrně zapícháte mandlové plátky do krému, vždy mezi dva rohy hvězdičky, anebo ve složitější verzi přidáte mandlové plátky ještě mezi kolečko a košíček - hvězdičku.
- Plátky mandlí přidáváte vždy až když jsou oba korpusy spojené a leknínky naplněné. Po ztuhnutí krému mandle krásně drží.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Dokonalý pudinkový krém: Jak na něj, aby se nepřipálil a nebyl plný hrudek?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 19 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Kuchařka pro dceru končí, ale prosím, milá Florentýno, nepřestávej recepty psát...
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Holka u plotny radí: Z jednoho těsta uděláte 6 druhů cukroví od čoko koleček po ořechové dortíčky. Necelé kilo vyjde na 150 Kč