Ihned měkké perníčky potřebují vejce a správný tuk. Dekor březové kůry, kterým se zdobí, je efektní a úplně jednoduchý
20. 12. 2023 Vaření
Nestihli jste letos ještě napéct perníčky nebo jste je naopak stihli už všechny sníst? Do jejich pečení se můžete pustit klidně i teď. A abyste se nemuseli moc zdržovat zdobením, vyzkoušejte speciální dekor březové kůry. Zvládne jej každý a na perníčcích se krásně vyjímá.
Perníčky se dají udělat i na poslední chvíli
Perníčky jsou cukroví, které se peče snad v každé rodině, přičemž hlavně děti patří k jejich nejčastějším tajným ujídačům. A také na to mají dostatek času, neboť perníčky se pečou ze všech druhů cukroví nejdřív (až měsíc před svátky), aby měly prostor na rozležení a změknutí.
Na to je již nyní pozdě, pokud ale potřebujete doplnit zásoby, problém snadno vyřešíte tak, že uděláte perníčky, které jsou měkké hned po upečení. Pokud se vám to obvykle nedaří a míváte perníčky tvrdé, i když použijete recept na ty zaručeně měkké, stačí se řídit následujícími tipy a určitě nyní uspějete.
Mohlo by vás zajímat
Aby byly perníčky hned měkké
Co je tedy třeba dodržet, aby se vám měkké perníčky povedly?
- Ačkoli jsou perníčky často označovány jako medové, právě hodně medu bývá jednou z příčin tvrdosti perníčků. Část medu je proto lepší nahradit cukrem – čím víc cukru použijete, tím budou perníčky měkčí.
- Měkké perníčky zajistí také vejce. Opět platí - čím víc vajec použijete, tím budou perníčky vláčnější.
- K měkkosti přispěje i tuk, vláčnější budou perníčky se sádlem.
- Těsto byste neměli rovněž vyválet příliš dotenka, takové se při pečení vysuší. Čím tenčí perníčky budou, tím budou i křupavější a tvrdší. Ideální tloušťka je asi 3-5 mm.
- Těsto válejte raději mezi dvěma fóliemi a příliš je nepodsypávejte moukou. Ta by se pak zapracovala do těsta, což mu opět příliš neprospěje.
- Důležité je nakonec perníčky nepřepéct. Nesmíte je vytahovat z trouby dokonale propečené, budou pak tvrdé a již nezměknou. Hotové perníčky poznáte tak, že se vám do nich neproboří prst, když na ně sáhnete. Když je ale nadzvednete z plechu, neohnou se a spodek je upečený.
- Perníčky pak po vychladnutí uložte do dobře uzavíratelné nádoby, aby neoschly.
Recept na ihned měkké perníčky
Pokud zatím žádný svůj speciální recept nemáte, můžete perníčky upéct třeba podle toho následujícího.
Budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku perníkového koření, 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce tekutého medu a 1 žloutek na potření perníčků po upečení.
- Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte zbylé ingredience a ručně vypracujte měkké těsto. Hotové těsto by mělo být měkké a poddajné asi jako pružná plastelína.
- Zabalte je do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.
- Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení (budou potřeba nejméně dva) vyložte pečicím papírem.
- V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody.
- Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na sílu přibližně 0,5 cm, vykrájejte z něj tvary a narovnejte je na plech.
- Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potírejte ještě horké perníčky rozšlehaným žloutkem, aby byly pěkně lesklé. Nechte je vychladnout na mřížce.
Jak na efekt březové kůry?
Upečené perníčky je pak třeba něčím nazdobit, aby se na mísách s cukrovím pěkně vyjímaly. Na perníčky se obvykle maluje bílkovou polevou, pokud ale už na to v předvánočním shonu nemáte čas, vyzkoušejte speciální jednoduché zdobení, díky němuž povrch perníčků vypadá jako březová kůra. Tato metoda vám nezabere moc času a takto nezdobené perníčky vypadají nádherně. Navíc je tento dekor řešením pro ty, jimž malování perníčků moc nejde, a zvládnou ji i děti. A jak na to?
- Pokud se rozhodnete k tomuto zdobení, vynechejte potírání těsta vajíčkem.
- Do misky dejte bílé potravinářské barvivo, zakápněte alkoholem a smíchejte.
- Směs natřete na ještě syrové vykrájené perníčky a špejlí v nich pak vytvořte rýhy. Nebojte se přitlačit.
- Po upečení se pak na perníčkách vytvoří krásná dřevěná struktura.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití
Zázvor lékařský je vytrvalá rostlina, která má velmi zajímavý oddenek. Je hlízovitě členěný a plazivý. Vyrůstá z něho několik lodyh o výšce až 1 metr… Číst více
Hřejivé zimní saláty, plné barev a vitamínů. Jaké jsou ty nejoblíbenější
Teplé barvy pro zahřátí Pro barvu a chuť do salátů přidáváme krásně červená cherry rajčátka, krátce grilovaná a ochucená kořením, dozdobená čerstvou… Číst více
Kaldoun podle kuchařky z 80. let: Polévka ze zbytků pečené husy voní muškátovým oříškem a nejlepší je s knedlíčky
Když se za starých časů zabíjely husy na… Číst více
Hostina na svatého Martina: Uvařte si husí polévku kaldoun podle Marie-Janků Sandtnerové!
Těšíte se na svátek svatého Martina s nadějí na… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si šťavnatou pečenou husu se zelím a knedlíky!
Blíží se oblíbený svátek svatého Martina, který… Číst více
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
Jak připravovat zimní ovocné saláty. Takto můžete zdravě nahradit moučníky
Ovoce podle sezóny Do salátů používáme kvalitní a dobře omyté ovoce. Jablka jsou výborným základem, nakrájíme je nadrobno a přidáváme k nim na… Číst více
Svatomartinské rohlíčky jako od babičky: Jednoduchý recept zvládne každý!
Hostina na svatého Martina právě začíná! Nasolte… Číst více
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Se svatomartinským posvícením se dlouhá léta pojí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čím potírat perníčky, aby se krásně leskly? Máme pro vás 4 tipy
Jak připravit barevné perníčky: Poradíme vám několik triků pro dokonalé cukroví
Staročeská sakrajda: Perníkový závin voní po povidlech a oříšcích a nakrájený se dá využít i jako výborné cukroví
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno před 4 hodinami
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno před 5 hodinami
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno před 7 hodinami
Škvarkové bulky
Přidáno před 8 hodinami
Jednoduchá pomazánka z tvarůžků
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vytvořit popraskaný efekt na perníčcích? Podle videa to zvládnete snadno
Vyhlášená perníkářka Eva peče podle 100 let starého receptu, který se dědí z generace na generaci. Tyhle perníčky pak chce každý!
Jak vytvořit perníčky s dřevěným dekorem? Podle našeho videonávodu je to hračka