Holka u plotny radí: Farářská polévka s vaječnými nočky voní čerstvou zeleninou a kmínem a chutná fantasticky
5. 2. 2024 Vaření
Když nemáte čas na dlouhé vaření a potřebujete rodinu něčím nasytit, je polévka ideální volbou. Farářská polévka je navíc levná, na přípravu neskutečně snadná a na chuť neskutečně dobrá. Ostatně, přesvědčte se sami.
Kouzelné nočky z jíšky
Čím jiným se v chladných dnech zahřát, doplnit energii, tekutiny a vitaminy, než právě polévkou? Nejsnazší na přípravu a skoro nejlevnější na suroviny jsou polévky zeleninové, zejména ze zeleniny kořenové. Jenže pro mnohé strávníky může být taková polévka "hladová".
Tenhle problém řeší knedlíčky nebo nočky. Pokud s jejich přípravou nemáte moc zkušeností, udělejte nočky vaječné se základem z jíšky. Nic jednoduššího už v tomhle ohledu asi není.
Připravíte si klasickou jíšku z másla a mouky a do ní pak vklepnete ochucená vejce. Během míchání se vytvoří nestejně velké "cucky", neboli nočky, které pak vložíte do polévky a necháte minutku provařit. Tak snadné to je!
Nočky se v této polévce tradičně ochucují drceným kmínem, ale ochucení je na vás, můžete zvolit klidně i jakoukoliv nadrobno nasekanou bylinku.
A jak se tedy celá polévka dělá?
Mohlo by vás zajímat
Recept na farářskou polévku s nočky
Na polévku budete potřebovat: asi 500 g očištěné a nahrubo nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 20 g másla, 1 cibuli, kousek pórku nebo jarní cibulku, sůl a vývar (masový nebo zeleninový).
Na nočky pak potřebujete: 2 vrchovaté lžíce změklého másla, 2-4 lžíce hladké mouky, 2 vejce, drcený kmín nebo nasekané bylinky.
Jak na to? Cibuli loupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci na másle cibuli orestujeme dosklovita a pak přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Podlijeme vývarem nebo vodou, osolíme a dáme vařit. Po deseti minutách přidáme na kolečka nakrájený pórek.
Zatímco se polévka vaří, do hrníčku rozklepneme dvě vejce, osolíme je a ochutíme kmínem nebo bylinkami. V pánvi na másle osmahneme mouku a připravíme klasicky světlou jíšku. Do ní pak přimícháme rozšlehaná vajíčka a mícháme, dokud se nevytvoří nočky, což je během 1-2 minut.
Hotové nočky přesuneme z pánve do polévky a krátce, asi minutku, povaříme. Polévku servírujeme dozdobenou čerstvými bylinkami.
Moje tipy:
- Ve výběru zeleniny se meze nekladou, ale klasická trojkombinace - mrkev, celer, petržel - nezklame. Můžete ale přidat i na menší kostičky nakrájené brambory nebo houby.
- Do polévky se původně dával masox, ten já ale nepoužívám. Lepší je domácí masový nebo zeleninový vývar, pokud jej nemáte, pak existují bujony v kostce bez zbytečné chemie. Hledejte je pod značkou bio nebo natur.
- Polévku můžete zalít klidně i jen vodou, ale s vývarem má vždycky lepší chuť.
- K jíšce lze přidat mletá paprika, nebo trochu droždí, pak budou nočky zase jinak ochucené. V případě droždí je ale nejdříve osmahněte na másle (jako při přípravě drožďové pomazánky) a až pak přidejte mouku a vajíčka.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Připravit jíšku podle názorného videa dokáže úplně každý. Je výborná k zahušťování polévek a omáček, navíc vylepší jejich chuť