Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Správná horká čokoláda má být hustá, tmavá a hedvábně lesklá. Tuto voňavou tekutinu podáváme s kopečkem šlehačky na povrchu.
Čokoláda je vlastně zdravá potravina, obsahuje množství antioxidantů, má protistresové účinky a vyvolává pocit pohody. Je lékem na špatnou náladu, smutek a splín.
Jak správně uvařit dobrou čokoládu
Stačí postupovat podle jednoduchého návodu.
- Potřebujeme kvalitní suroviny: dobré mléko (můžeme jej vylepšit smetanou), škrob bramborový či kukuřičný (nebo pudinkový prášek) a čokoládu s alespoň 60 % kakaa. Čokoláda může být i bílá.
- Na 3–4 porce potřebujeme: 500 ml mléka, vrchovatou lžičku škrobové moučky a 200–250 g čokolády.
- Postup je jednoduchý. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni nebo (pokud s tím máme dobré zkušenosti) v mikrovlnné troubě. Pozor na její připálení.
- V mléce rozmícháme škrob nebo pudink, vlijeme čokoládu a za stálého míchání přivedeme k varu.
- Povaříme 1 minutu. Podáváme horké v tlustostěnných sklenicích nebo šálcích, s kopečkem šlehačky a sušenkami nebo cukrářskými piškoty.
- Tip: Místo škrobu v mléce rozmixujeme banán/y - čokoládu zahustí, pak již nemusíme vařit, jen přidáme rozpuštěnou čokoládu a ohřejeme.
Čím čokoládu ochutíme
Horká čokoláda je lahůdkou sama o sobě, ale můžeme ji vylepšit vanilkou, skořicí, kardamomem, pro dospělé chilli nebo kapkou tvrdého alkoholu. Skvěle v čokoládě chutná mandlovice, griotka, ořechovka nebo koňak.
Máte rádi čokoládu? Zkuste také čokoládové muffiny, uděláte radost nejen dětem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 minutami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 6 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Coco Chanel věřila, že víno a kaviár ji udrží věčně mladou. Ujížděla na horké čokoládě a občas si dala francouzskou cibulovou polévku
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Komentáře