Jak pěstovat rajčata? Kvalitní sazeničky jsou základ, a pokud si je chceme předpěstovat, právě teď je nejvyšší čas na jejich vysazení
2. 4. 2024 Zahrada
Chcete správně pěstovat rajčata a nevíte, kde začít? Letošní rok je trochu zrychlený, přesto ještě stihnete vypěstovat si vlastní zeleninu. Poradíme, jak na to, abyste se mohli za pár měsíců radovat z lahodných plodů.
Proč pěstovat rajčata doma
Rajčata patří mezi nejoblíbenější plodovou zeleninu, přestože botanicky vlastně jde o ovoce. Každopádně se rajčata objevují na našich talířích velmi často, a to v nejrůznějších podobách. Jak si vypěstovat vlastní rajčata? S čím začít? Základem je se rozhodnout, jestli si chceme rajčata předpěstovat nebo raději sazeničku koupit. Je potřeba počítat s tím, že na předpěstování sazenic potřebujeme 50-60 dnů.
Na pěstování rajčat není nutné mít zahradu, stačí nám i balkon, případně terasa. Chuť doma vypěstovaného rajčete bývá stejně skvělá jako radost z vlastní zeleniny.
Mohlo by vás zajímat
Jak vybrat rajčata
Než se ovšem pustíme do setí, tak je třeba se rozhodnout pro to, kterou odrůdu chceme. Sazeniček není tolik druhů, ale mezi semínky máme bohatší výběr. Budeme hodnotit tvar, barvu, chuť a také velikost plodu. Důležité je si uvědomit, kolik máme prostoru, jestli chceme rajče tyčkové či keříčkové.
Keříčková rajčata bývají drobnější a výborně se vyjímají jako dekorace ve velkých květináčích. Bývají menší než tyčková a většinou nepotřebují oporu. Možností jsou i balkonová rajčata.
A to není vše. Některé odrůdy jsou rané, jiné pozdní. Raná rajčata mají kratší vegetační dobu a vyrostou tedy dříve. Semena se obvykle vysévají během února a března do truhlíků. Letos je ale vše mnohem rychlejší, a tak pokud chceme rajčata předpěstovat, je ten nejvyšší čas. Rajčata je možné totiž možné vysévat i v dubnu, ale pak se začátek sklizně opozdí a úroda bude menší. Když se rozhodneme pro předpěstování rajčat, pořídíme si kvalitní semena od prověřených šlechtitelů a výrobců, aby naše snaha nebyla marná.
Jak vybrat sazenice
Pokud chceme bohatou úrodu rajčat, je vhodné si pořídit zdravé a pevné sazenice takové odrůdy, která je méně náchylná na nemoci a škůdce. Rostlinky by měly být mladé a silné s krátkým rovným a pevným stonkem. Sazenička by měla mít tmavě zelenou barvu bez skvrn na listech. Neměly by mít květy ani plody. Rostlina by se měla soustředit na zakořenění a růst. Až vyroste a zesílí, mohou se začít objevovat květy a rostlina může věnovat sílu do zrání plodů.
Jak správně pěstovat rajčata
Při výběru květináče je potřeba hlídat, byl dostatečně velký. Rajčata potřebují prostor, protože mají hluboké kořeny. Proto by měl mít květináč objem alespoň 15 litrů na jednu sazeničku a průměr 30-40 cm.
Rostlinu s navlhčeným kořenovým balem vysazujeme šikmo (a to obzvlášť v případě vytáhlejších kusů). Dospodu květináče nebo jamky v záhonu můžeme přidat uleželý kompost, což zajistí živiny i teplo, nebo sáhneme po organickém hnojivu. Rostlinu pravidelně zaléváme ke kořenům a hnojíme.
Rajčata umístíme na chráněné stanoviště a tam, kde dostatečně svítí slunce, a zajistíme jim půdu bohatou na vláhu a živiny.
Jelikož je příroda letos trochu napřed a je poměrně teplo, bude možné rostliny dát už dříve ven na zahradu nebo do venkovního květináče. Nesmí ale být přízemní mrazíky. Variantou je také chladná místnost a místo u okna. Než dáme zasazené sazenice ven, je třeba je zvykat na nižší teplotu, a to zhruba týden.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Na co si dát pozor při pěstování rajčat
Zásadně nepěstujeme rajčata tam, kde byly předtím brambory, ani v jejich blízkosti. Mohly by totiž rajčata infikovat chorobami. Místo toho rajčata vysadíme ideálně tam, kde byl raný hlávkový salát.
Pokud jsme se rozhodli pro pěstování tyčkových rajčat, vyvazujeme je k opoře (tyčce nebo spirále). Během pěstování rostlinám vylamujeme malé boční výhony, zvané zálistky.
Náš tip: Mezi výborná jednoduchá jídla patří míchaná vejce s rajčaty a medvědím česnekem. Připravte si ho podle videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži
Rýže, přirozeně bezlepková potravina, patří k nejoblíbenějším surovinám. Její spotřeba pokrývá asi čtvrtinu spotřeby obyvatelstva. K nejznámějším… Číst více
Pomalu pečený bůček z trouby: Francouzské rillettes voní vínem a chutnají božsky. Kouzlem dokonalé chuti je pomalá příprava
Francouzská kuchyně patří mezi neoblíbenější na… Číst více
Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka
Vzbuzuje ve vás dušený špenát zvláštní pocity?… Číst více
Laskonky s citronovým krémem podle Josefa Maršálka: Díky speciálně připravovanému pudinku jsou vláčné a božsky chutnají
V nejnovějším díle pořadu Buchty po ránu se… Číst více
Jak na fantastický pečený česnek, který vylepší chuť pomazánky i bramborové kaše? Takhle snadno se dělá
Česnek má v tradiční i moderní české kuchyni… Číst více
Citronovou kůru snadno nastrouháme a uchováme do zásoby. Názorné video poradí, jak na to
Jak nastrouhat a uchovat citronovou kůru Citrony předem dobře omyjeme a osušíme. Při strouhání dáme pozor na prsty, abychom se nestrouhli. … Číst více
Jak správně zatáhnout maso? Díky osvědčenému postupu získá nahnědlou kůrčičku a výbornou chuť
Větší i menší kusy masa, které připravujeme na pečení nebo dušení, někdy nejprve rychle osmahneme, aby se zatáhly a vytvořila se na nich kůrčička,… Číst více
Hovězí kližka: Vysvětlíme vám, o jaký typ masa se jedná a na jaký recept se nejlépe hodí
Hovězí maso z české domácí gastronomie postupně mizí. Mnoho lidí neví, jak ho připravit, a má obavy, aby nebylo tuhé. Přitom nejde o nic složitého.… Číst více
Konfitovaný česnek používají v luxusních restauracích: Podle našeho podrobného návodu není problém si ho připravit doma
Konfitování je prastará metoda konzervace, díky… Číst více
Vaření nebo dušení masa? Vysvětlíme, jak se tyto způsoby úpravy masa liší
Vaření a dušení masa má svá pravidla. V prvním případě získáme silné vývary, které se uplatní nejčastěji se zeleninou a omáčkami, ve druhém případě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Jak na správné klíčení semen? Hitem jsou klíčící misky, ale jde to i bez nich. Poradíme, které klíčky jsou nejchutnější
7 důležitých potravin, které dovezl Kolumbus z Ameriky do Evropy: Jsou mezi nimi brambory, rajčata i kakao
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 16 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Předpěstování rajčat krok za krokem: Chce to zalévat 3x týdně, větrat i včas semenáče přesadit, pak bude úroda jak víno!
Ozdobte své terasy a lodžie jedlými plody. Poradíme, kde se dobře daří jahodám a co vyžadují rajčata či papriky
Pěstování rajčat pro začátečníky: Přehledný návod od vsazování do země přes hnojení až po řešení škůdců