Likérové špičky: Připravte si oblíbený zákusek na vánoční stůl
Likérové neboli koňakové špičky patří ke klasickým retro zákuskům, jejichž obliba stále roste. V mnoha domácnostech se špičky připravují tradičně na Vánoce, protože vaječný likér, kterým jsou naplněné, k vánočním svátkům patří.
Příprava špiček nepatří mezi nejjednodušší recepty na zákusky, ale při troše zručnosti je každá hospodyňka zvládne. Recept se skládá z několika důležitých úkonů, které jsou pro výrobu špiček zásadní a my vás s nimi seznámíme.
První fáze přípravy špiček
- Den předem si připravte dětské piškoty, linecká kolečka nebo piškotové buflery. Vršky namočte do čokolády, rozložte je na tác a nechte vychladnout.
- Vaječný likér smíchejte s trochou sušeného mléka nebo škrobu. Likér mírně zhoustne a nebude ze špiček vytékat.
- Ve 200 ml vody svařte 140 g krupicového cukru, 40 g hladké mouky a 10 g kakaa do husté kaše, kterou zakryjte fólií a nechte vychladnout.
Druhá fáze přípravy špiček
Budeme tvarovat duté komínky:
- Necháme mírně změknout 200 g ztuženého tuku Omega nebo Iva. Tuk ušleháme s kakaovou kaší do jemného krému.
- Naplníme cukrářský sáček se speciální špičkou a na piškoty s čokoládou vytlačujeme duté komínky v potřebné výši.
- Nemáme-li špičku, stříkáme ze sáčku s ustřiženým růžkem krém tak, abychom vytvořili věžičku. Vršek necháme otevřený. Část krému si ponecháme.
Třetí fáze přípravy špiček
Pokud jsme došli až sem, máme téměř hotovo:
- Naplníme dutinky vaječným likérem. Nyní se uvidí, jestli jsme někde neudělali dírku - pokud ano, hned ji opravíme krémem.
- Zbylý krém naplníme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a vršek zákusku uzavřeme růžičkou.
- Rozpustíme v horké lázni čokoládu. Špičky postavíme na mřížku a pomocí lžíce je čokoládou polijeme.
Vaječný likér je součástí Vánoc stejně jako cukroví nebo vánočka. Podle našeho videa si můžete připravit několik druhů sladkých vánočních likérů:
Sladké drobečky
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Paprika z horkovzdušné fritézy zapečená s uzeným, bramborovou kaší a sýrem
Přidáno před 5 hodinami
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 7 hodinami
Kurkumačka s kroupami
Přidáno před 12 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 13 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 15 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 16 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rozpustit čokoládu ve vodní lázni? Zvládneme to snadno, ale do čokolády se nesmí dostat ani kapka vody
Retro zákusek: Na likérových špičkách si pochutnáváme již přes šedesát let. S trochou šikovnosti je zvládnete i doma
5 zákusků do skla: Likérovou špičku, mrkvový dort nebo cheesecake můžete servírovat i zcela netradičně. Jak na to?
Komentáře