Zařiďte si doma automat na živiny
18. 5. 2020 Historie a zajímavosti
Už jste slyšeli o nakličování semen? Určitě si vzpomínáte na základní školu, kdy jste v pracovkách před Velikonocemi vysévali osení. A nakličování je velmi podobné. Akorát rostlinky neslouží k velikonoční dekoraci, ale k jídlu. Proč?
Protože naklíčená semínka jsou extrémně bohatá na živiny — vitamíny, minerály, proteiny, antioxidanty a enzymy. Stačí čtyři polévkové lžíce naklíčených semínek týdně a všimnete si změn k lepšímu. Zkrásníte, budete mít více energie, rychlejší metabolismus a pocit lehkosti. To jsou benefity, které ocení všichni, kteří se zajímají o zdravý životní styl.
Naklíčená semínka nabízejí nový rozměr i těm, kteří se zaměřují spíše na požitek z jídla. Jsou totiž rozmanité co do chuti i konzistence. Některé jsou pikantní, jiné nasládlé, některé chroupají, jiná jsou jako polévkové nudle. Vylepšíte jimi obložené pečivo, smoothie, slané kaše, polévky, maso, omáčky, dipy, zeleninové šťávy, jednohubky…
Jak si vypěstovat klíčky doma? Je to velmi jednoduché. Budete potřebovat semínka, vodu a misku nebo zavařovací sklenici. Vybraná semínka nejdříve na osm hodin ponořte do vody. Během této doby nabobtnají. Pak vodu vylijte a semínka nechejte odpočívat. Už druhý den začnou pukat a vyhazovat klíčky. Po dalších třech dnech je můžete sklízet a pustit se do kulinářského experimentování. Po dobu klíčení semínka proplachujte ráno a večer, aby zůstala vlhká.
Tento návod je velmi jednoduchý, vždy se řiďte postupem pro vybraná semínka, některá totiž klíčí dva dny jiné dva týdny. Klíčení usnadňují nakličovací misky Toraf. Přebytečná voda z nich odkapává do spodní nádoby, proto jsou semínka lépe chráněna před vznikem plísní. Tři patra misek umožňují nakličování různých druhů semínek v různou dobu — budete mít neustálý přísun živin a nových chutí.
Nakličování semínek není žádná novinka. Ale až nyní se dostalo do hledáčků food influencerů a staly se hitem, který chutná a přináší zdraví.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Ze špekáčků, které zbyly z čarodějnic, vytvoříte skvělá jídla: Stačí použít pivo, zeleninu, alobal nebo ocet
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Zavařování v horkovzdušné troubě je jednodušší než v hrnci. Naučíme vás správný postup
Zavařit okurky lze snadno. Máme pro vás rady, podle kterých zvládne zavařovat i začátečník
Jak zahustit polévky, zlepšit jejich chuť a zvýšit výživnost? Skvěle je doplní nudle, noky, knedlíčky, kapání, svítky či krutony