Den koláčů
Národní den
Také oblíbené koláče mají svůj vlastní den, který připadá na 1. prosince. A není divu! Odedávna byl koláč brán jako něco lepšího, chutného, ne zcela všedního. Spíše se řadí k pokrmům svátečním. I když si koláč pravděpodobně nedopřejeme každý den, do našeho jídelníčku stále patří a jedním nebo dvěma kousky můžeme “jejich den” oslavit.
Dnes si koláče dopřáváme mnohem častěji, nejen na poškádlení jazyka, ale míváme koláče na snídani či svačinu. A těch druhů, co jich je, každý koláč jiný! Ať je to koláč linecký, upečený podle babiččina nebo maminčina receptu, plněný jablkovou, tvarohovou nebo marmeládovou náplní a zdobený mřížkami… Krájený na řezy je ozdobou každého svátečně prostřeného stolu. Nebo koláče kynuté, různě veliké, tvarované i plněné. Malinké koláčky svatební, větší a bohatě plněné koláče pouťové nebo veliké koláče valašské - frgály. Kynutým koláčům “sluší” snad všechny myslitelné náplně. Počínaje klasikou, tvarohem, mákem, ořechy, ovocem či povidly z něj. Naši předkové uměli do sladkých náplní zpracovat i zeleninu a my tak známe náplně mrkvové, zelné nebo z cukrové řepy.
Drobenka na závěr
Korunou kynutých koláčů většinou bývá drobenka (žmolenka, posypka). Příjemně voní máslem a koláčům přidává na jemné křupavosti. Její příprava je velmi jednoduchá a potřebujeme jen 3 suroviny: máslo, mouku a cukr.
A jak na to?
- V míse smícháme 80 g povoleného másla, 80 g cukru krupice a 160 g hrubé mouky.
- Směs prsty mneme tak dlouho, až vzniknou drobivé kousky.
- Použijeme-li máslo rozpuštěné, bude drobenka rychleji hotová, ale může se stát, že bude po upečení z koláčů opadávat.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den koláčů?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 13 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 15 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 16 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 17 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní
Čím naplnit moučníky? Každému chutná něco jiného. Jak připravit dokonalé náplně, aby byly naše buchty a koláče neodolatelné