Den marcipánu
Národní den
Kdo by neměl rád marcipán? Jeho den připadá v kalendáři na 12. leden, což je příležitost si ho pořádně vychutnat. Marcipán skvěle využijeme na zdobení dortů, zákusků a cukroví.
Pravý marcipán je hmota, která obsahuje alespoň 30 % mandlí. Z marcipánu se nejčastěji tvoří květiny nebo zvířátka, kterými zdobíme dorty. Marcipánem se dorty také potahují, dále se používá jako náplň do čokoládových bonbonů. Využívá se též při vánočním pečení. Marcipán udělá také radost dětem. Jelikož v obchodě je marcipán poměrně drahý, bývá dobré si tutu cukrářskou hmotu vyrobit. Není to nic složitého.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyrobit marcipán
Marcipán tvoří dvě základní suroviny – mandle a cukr. Poměr není přesně stanoven, u kupovaného marcipánu platí pravidlo, že čím víc mandlí, tím lepší marcipán. Podle našeho návodu, to jistě zvládnete také. Vyrobit si můžete také nepravý marcipán, na jehož přípravu budete potřebovat hlavně sušené mléko, moučkový cukr a med. Všechno dobře promícháme a velmi pečlivě propracujeme. Podle potřeby přidáme malé množství vlažné vody.
Výrobou marcipánu je proslavené hlavně severoněmecké město Lübeck. Právě odsud pochází nejslavnější marcipán světa Niederegger Marzipan. Vyhlášený je také marcipán z rakouského Salcburku. Původně ovšem marcipán pochází z Orientu, zřejmě z Číny. Již v roce 850 byl doložen v Persii. Do Evropy jej dovezli křižáci, ale zpočátku si na něm pochutnávali jen králové nebo šlechtici. Dlouho panovalo přesvědčení, že má léčivé účinky.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den marcipánu?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lilek s domácí à la boloňskou směsí
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno před 16 hodinami
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno před 17 hodinami
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno před 19 hodinami
Škvarkové bulky
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Roman Staša ustál moderátorské zemětřesení na Nově: Mám ve Snídani jeden velký problém, přiznal nedávno
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní