Den pistácií
Národní den
Mlsáte rádi zdravě? Pokud ano, je den 26. února jako stvořený právě pro vás. Připadá na něj totiž den pistácií. Tyto zdravé a chutné ořechy jsou s ostatními nezaměnitelné právě díky své jasně zelené barvě. A nehodí se jen jako křupavá, slaná pochoutka ke sledování televize. Skvěle chutnají i v dezertech - a kdo by neznal pistáciovou zmrzlinu?
To, že jsou ořechy zdravé, asi nikoho nepřekvapí. Pistácie ale z řady skořápkových plodů vyčnívají právě díky svým výjimečným vlastnostem. Jsou plné antioxidantů, takže zpomalují stárnutí buněk, jsou bohaté na vitamín B6 a draslík, a také obsahují melatonin - hormon spánku. Pistácie rostou v trsech na stromě, zvaném řečík pistáciový, nebo také pistácie pravá. Každý oříšek je ukrytý v tenké, ale velmi tvrdé skořápce, která v průběhu zrání praská. S trochou fantazie si můžeme všimnout, že prasklá skořápka oříšku tvoří “úsměv” - proto se pistáciím v Číně přezdívá “šťastné ořechy”. Většinou se pistácie prodávají neloupané, a protože jsou skryté ve skořápce, je proces jejich pražení a solení jiný než u ostatních druhů ořechů. Nejdříve jsou 24 hodin naložené do solného roztoku, a teprve pak se nasucho praží v pražícím bubnu.
Pistácie lidstvo zná již více než 9000 let, dříve ale byly pochoutkou určenou výhradně panovníkům. Momentálně se nejvíce pěstují v Americe, která vyprodukuje více než polovinu z celkového množství pistácií na světovém trhu.
Pistácie v kuchyni
Všichni je asi nejraději chroupeme pražené a solené jen tak, jako pochutinu. Skvělé jsou ale i v ovocném nebo zeleninovém salátu, kde příjemně křupou. Můžeme je zakomponovat do pesta s bylinkami a sýrem a pak jím ochutit těstoviny, nebo je přidat do slaného či sladkého pečiva. Doma si poměrně jednoduše vyrobíme i pistáciové máslo nebo pastu, které potom využijeme při přípravě dezertů nebo krémů.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pistácií?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 15 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 20 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké květy jsou jedlé? Můžeme vyzkoušet denivky - ozdobí naši zahradu a využijeme je ve studené kuchyni
Desatero rad na téma dovolená: Připravte si na letní dny dobré a jednoduché jídlo
Buchty po ránu: Brownies cheesecake podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a překvapí netradiční chutí a vůní