Den pití piva
Národní den
Další den spojení s pivem najdeme v kalendáři pod datem 28. září, tedy v den, na který připadá i státní svátek Den české státnosti. Nese název Den pití piva. Jelikož Češi jsou známi jako národ pivařů, není překvapivé, že v kalendáři můžeme najít několik dní věnovaných tomuto zlatavému moku.
Na den pití piva si můžete dopřát sklenku tohoto zlatavého nápoje, ale také se zaměřit na to, jak může být pivo využito v kulinářských receptech. V kuchyni lze s pivem vykouzlit zajímavé chutě. Může být použito při pečení masa a uzenin, ale také se může přidávat do těsta na pečivo nebo moučníky. Některé pomazánky také obsahují pivo. Pro vaření je ideální tmavé pivo s charakteristickou karamelovou chutí, která pokrmům dodá také svou specifickou barvu. Aby pokrm nebyl příliš hořký, lze pivo zředit vodou, zejména při podlévání masa. Ti, kteří mají rádi grilování, pak mohou pivo využít jako součást marinád.
Kulinářské využití piva: oblíbené recepty
Pivo v kuchyni nachází široké uplatnění, například při podlévání masa, kterému dodá nezaměnitelnou chuť. Pro takové použití je pivo obvykle zředěno vodou nebo vývarem. S zvěřinou se pivo spojuje dokonale, protože její vlastní chuť je tímto nápojem ještě více vystupňována. Populární jsou i recepty na buřty na pivu, a pokud chcete, můžete vyzkoušet tuto techniku i na karbanátky. Pivo je také úžasným pomocníkem při obalování zeleniny – díky cukru v pivu se obal stane krásně křupavým, což si můžete ověřit například při přípravě květáku v pivním těstíčku. Pokud jste nadšenci pro pečení, můžete pivo využít pro kypřejší těsto na chleba, které získá sladce nahořklou kůrku. A co třeba přidání černého piva do moučníků? Přidá jim pikantní hořkosladkou chuť, a můžete tak experimentovat s recepty, jako je pivní štrúdl. Pivo se postará o kyprost těsta.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den pití piva?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 1 hodinou
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 20 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc