Den sýrových koulí
Národní den
Sýr ve formě kuliček je ideálním pokrmem 17. dubna, neboť se slaví den sýrových koulí. Ať už jste ten, kdo nedá na sýrové kuličky dopustit, nebo jste sýr do kulatých tvarů ještě nikdy nepřipravovali, pojďme se společně podívat na přípravu i historii tohoto kulatého pokrmu.
Sýr je mléčný výrobek, který je známý již skoro 8000 let. Při jeho přípravě se používá savčí mléko (např. kravské, ovčí, kozí i buvolí nebo velbloudí) a srážedlo, které vytvoří z mléka hutnější hmotu. Sýry se dělí podle způsobu tohoto srážení, ale i podle tvrdosti, množství tuků aj. Jeden z typických čerstvých sýrů si můžeme připravit doma tzv. domácí lučinu. Sýry známe i podle zemí, ze kterých pocházejí, např. kdo by neznal české Olomoucké tvarůžky?
Jak to skoulet dohromady?
Sýrové koule se připravují různě. Třeba smícháním nastrouhaného sýru a vejce nebo bílků s kořením a poté se pečou v troubě nebo smaží v oleji. Do tvaru koule se dá připravit i hutnější sýrová pomazánka, do které si můžete namáčet slané krekry, pečivo nebo nachos. Vynikající jsou naložené sýry a v kulatém provedení budou jistě i skvěle vypadat. A nemůžeme nezmínit výborné sýrové kuličky tzv. gougères neboli sýrové jednohubky z Francie, které se připravují z odpalovaného těsta. Kterou variantu kulaté dobroty zvolíte vy?
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den sýrových koulí?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 21 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Olomoucké tvarůžky ve studené kuchyni skvěle využijeme do pomazánek a salátů, dokonce je můžeme naložit
Gougères aneb sýrové jednohubky z odpalovaného těsta. Pečou se jako věnečky a chutnají famózně
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu