Světový den koktejlů
Světový den
Světový den koktejlů se slaví každoročně 13. května. Ideální příležitost namíchat si nějaký lahodný drink. Jaká je jejich historie? A víte, že tento slavnostní den má české kořeny?
Světový den koktejlů se poprvé slavil v roce 1999 v České republice, zasadil se to barman a publicista Alexander Mikšovic, který koktejly nejenom míchal, ale také o nich hodně psal. Během své kariéry pracoval v mnoha vyhlášených barech. K jeho oslavě se potupně přidávaly bary na dalších kontinentech.
Mohlo by vás zajímat
Kde se vzal první koktejl?
Poprvé se můžeme s definicí koktejlu, jako nápoje složeného z různý lihovin, cukru, vody a bitteru, setkat dne 13. května 1806 na stránkách amerického časopisu The Balance and Columbian Repository. Za prvním míchaným drinkem bychom však museli vyrazit ještě hlouběji do historie. Už totiž staří Římané mísili vodu s vínem a bylinami, ale nečinili tak nejspíš kvůli samotnému vylepšení chuti, ale kvůli léčivým účinkům bylin.
Drink si můžete umíchat podle toho, na co máte zrovna chuť, či na míru dané příležitosti. V létě přijde vhod osvěžující margarita, v zimě pak dáte přednost něčemu na zahřátí.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den koktejlů?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 12 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno 9. 5. 2024 06:45
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Přečtěte si Zobrazit více
Pěstujeme rajčata: Jak správně zasadit rajčata? Na balkonová stačí samozavlažovací truhlík, tyčková vyžadují hlubší nádobu
Domácí barmanská škola: Namíchejte si mátové Mojito, bezový koktejl Hugo nebo slavný Cuba Libre!
Tři zmrzlí: Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác letos nejspíš úrodu neohrozí, přesto sazeničky dobře chraňte