Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pěstujeme rajčata: Jak správně zasadit rajčata? Na balkonová stačí samozavlažovací truhlík, tyčková vyžadují hlubší nádobu
Zdroj: Pixabay, Frauke Riether

Víte, jak správně pěstovat rajčata? Poradíme, jak je správně zasadit, jak velká má být nádoba, kolik do ní nasypat zeminy a kolik rostlin patří do jednoho květináče.

Do čeho zasadit rajčata

Pro to, abychom mohli sklízet bohatou úrodu rajčat, potřebujeme vhodnou nádobu  (pokud nesázíme na záhon). Při sázení do nádob máme na výběr z keříčkových rajčat (rozrůstají se do keříčků), těm stačí větší květináč, dále jsou variantou tyčková rajčata, ta vyžadují hlubší nádobu a dlouhou opěru. Balkonovým rajčatům stačí i truhlík a menší nádoby.

Ideální nádobou jsou samozavlažovací květináčeRajčata můžeme také pěstovat ve starém kbelíku, ale i v silném igelitovém pytli a dalších nádobách vhodných rozměrů. V kbelíku a podobných nádobách by na dně měly být díry, aby mohla odtékat voda. Pro větší nádobu zhruba pět, pro menší stačí tři otvory. Nádoby jsou ideální barevné kromě černé a průhledných materiálů. Těm by se totiž mohly přehřívat kořeny. Igelitovému pytli odstřihneme oba rohy pro odtok vody. 

Jak má být velká nádoba na rajčata

Aby se rajčatům dobře dařilo, potřebujeme správnou nádobu. Vhodný je květináč, ideálně samozavlažovací. Díky tomu rostlina průběžně získává vláhu, kterou potřebuje.

Pro jednu rostlinu tyčkových, případně keříčkových rajčat stačí nádoba o velikosti 35 x 35 cm. Pro dvě rostliny budeme už potřebovat velikost 50 x 50 cm. Obecně platí, že větší a hlubší nádoba je lepší. Samozavlažovací nádoby mívají plné dno a přepusť na vodu. Vhodné jsou proto, že se voda nedostává na listy. 

Balkonovým rajčatům vyhovují i truhlíky a menší nádoby. Vhodná hloubka je 15-20 cm. To se týká i převislých rajčat, která sázíme do závěsných nádob. 

Kolik zeminy potřebují rajčata

Kolik zeminy je třeba na pěstování rajčat, záleží na velikosti nádoby, řídíme se tedy jejím objemem. Dole v nádobě je nutná drenážní vrstva. Na ni přijde zemina. Nemusí jít o substrát pro rajčata, ale potřebuje správně hnojit. Pro rajčata jsou vhodná hnojiva, jako je kompostovaná hlína, nebo drobně posečená tráva. Pokud nemá zemina dostatek živin, rostlina není silná a pak i plody jsou bez chuti a drobné.

Kolik rostlin dát do jedné nádoby

Rajčata mají hluboké kořeny a potřebují prostor. Kolik rostlin dát do jedné nádoby? Záleží na tom, o jaká rajčata a jakou nádobu jde. Balkonová rajčata mohou přijít do truhlíku. Do truhlíku o délce 60 cm můžeme zasadit dvě sazeničky do 80cm truhlíku pak až 3 balkonová rajčata.

Pro jednu rostlinu tyčkových a keříčkových rajčat bývá doporučována nádoba o objemu 12-15 l. 

Rajčata

Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…

Jak zasadit rajčata do květináče

  • Připravte si vhodnou nádobu a naplňte ji drenážní vrstvou, skvělý je Keramzit, Seramis nebo Perlit. Podobnou službu ale provedou i kamínky, střepy hliněných nádob, případně jemný štěrk.
  • Do poloviny nádoby nasypte zeminu, do které můžete přidat 1-2 hrsti písku a dobře promíchat. Půda pak bude propustnější. 
  • Rostlinku rajčete namočte do vody, můžete ji i důkladně polít, snadno se uvolní a půjde rozvolnit kořenový bal. Rostlinu zasypte zeminou tak, aby první listy vyčnívaly z půdy. Rajče bude v květináči dobře stát a lépe růst.
  • První listy odřízněte, aby se nenamočily a nezačaly plesnivět.
  • Pokud jde o tyčkové rajče, zapíchněte do půdy tyč už teď, přestože je rajče ještě malé. Později by to byl problém. Snáz budete během růstu vyvazovat.
  • Dobré je, když rostlinu umístíte tak, že na ni bude svítit slunce a zároveň bude chráněna před deštěm.

Zdroje informací: 
plastia.eu: Šťavnatá rajčata na balkoně: výběr odrůd a návod na sázení
zahradnickakucharka.cz: Nedaří se vám letos pěstování rajčat v nádobách

Náš tip: Na vlastní rajčata se můžeme těšit třeba při přípravě rajčatových topinek podle tohoto videoreceptu:

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli