Světový den tapas
Světový den
Příležitost vychutnat si španělskou kuchyni máme každý třetí čtvrtek v červnu, kdy se slaví Světový den tapas. Tyto drobné kulinářské lahůdky podávané k alkoholickým nápojům či drinkům patří ke španělské kuchyni obdobně jako polévka gazpacho či paella.
Tapas není vlastně ani druh jídla, jde spíš o způsob stravování. Tapas je sdílené jídlo, které se podává spolu s pivem, vínem či dalšími alkoholickými nápoji. Dobroty uprostřed stolu jednak stmelují lidi, kteří si na nich pochutnávají, a také oddalují okamžik, kdy se člověk opije.
Víte, v jaké evropské zemi brambory nepovažují za přílohu, ale zeleninu stejnou jako třeba rajče nebo okurka? Ve Španělsku! Kuchyně této země i zdejší způsob stravování jsou přizpůsobeny teplému…
To jsou tapas, jednohubky na španělský způsob
Kde se tapas vzala? Slovo tapa totiž znamená víko nebo poklička, čímž se vysvětluje všechno. Španělům popíjejícím venku padal do jejich oblíbeného drinku hmyz, čemuž se snažili zabránit tím, že na sklenku s alkoholem přikládali například chleba či plátek sýry. Potraviny, které zastávali funkci pokličky (víka), většina lidí v průběhu večera snědla.
Tapas se může podávat teplé i studené. Nejčastějšími a nejjednoduššími tapas jsou misky s oříšky nebo olivami. Často se jako tapas podávají také nakrájené sýry nebo typické španělské uzeniny. V rámci tapas se ale mohou nabízet i hotové pokrmy, samozřejmě jde jen o malé porce.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den tapas?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 1 hodinou
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 3 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 3 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 5 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 6 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Svíčková omáčka pro začátečníky: Vysvětlíme postup přípravy krok za krokem
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu