Silvestr není jen o chlebíčkách. Další oblíbené pochutiny a recepty na jejich přípravu
Silvestrovský večer tradičně patří sektu a chlebíčkům. Věděli jste, že obložené chlebíčky jsou ryze český vynález a taková naše rarita? Zrodily se tak, že malíř Jan Skramlík, který si nechával při malování donášet občerstvení z vyhlášeného pražského lahůdkářství u Paukertů, chtěl jídlo, které by mohl konzumovat přímo při práci. A tak mu mistr lahůdkář Jan Paukert nechal vyrábět jednohubky. Skramlíkovi ale přišly příliš malé, a tak Paukert vynalezl chlebíček. Veka s vlašským salátem doplněným šunkou, vejcem a sýrem se brzy stala hitem, který si zamiloval i sám prezident Masaryk. Dnes máme vedle šunkové klasiky na salátu rádi třeba vaječné nebo hermelínové chlebíčky, popularitě se těší také roastbeefový nebo lososový chlebíček. V moderních lahůdkářstvích seženete ale i experimentální kousky, například takový řepový chlebíček na tmavém bezlepkovém chlebu už dnes není ničím zvláštním ani nevídaným.
Ale nejen chlebíčky je silvestrovská oslava živa! Na takové pohoštění se hodí jakékoliv drobné jídlo, v zahraničí se mu říká doslova finger food, které mohou hosté konzumovat při konverzaci nebo korzování po místnosti, aniž by se ušpinili. Skvělé jsou například jednoduché pizza šneky nebo párky v župánku, ale potěší také již zmiňované jednohubky s různými pomazánkami. Ani obložená mísa se určitě neztratí, stejně jako rezervní pytlík solených brambůrků. Ale brambůrky si klidně můžete vyrobit i domácí.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Maďarská delikatesa: Dršťky na paprice voní slaninou a chutnají jako vylepšený guláš. Po tomhle jídle se jen zapráší!
Josef Maršálek upekl luxusní máslové sušenky: Základem je vanilka a dobře zpracované těsto, říká cukrář
Bramborové orgie: Už jste ochutnali francouzské tartiflette, indickou bramborovou placku nebo švédský brambor s lososem?