Vánoční kuba
Snad žádné jídlo nebylo s šumavskými Vánocemi spjato tak jako kuba. Tradičně se připravuje z krupek a hřibů modráků, které pokrmu dávají charakteristickou tmavou barvu. Zde je pro vylepšení chuti přidáno maso.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 6 632 kJ / 1 585 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,58 g |
Tuky | 26,31 g |
Vláknina | 26,60 g |
Cholesterol | 325 mg |
Sodík | 268 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 204,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto jídlo společně s Černou omáčkou ze zajíce nesmí chybět na našem štědrovečerním stole.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
24. 12. 2015 15:56
Hella: Tvůj recept za to nemůže my akorát dáváme uzené, jinak děláme naprosto stejně.
24. 12. 2015 15:22
Mrzí mě, že tady můj recept jitří emoce. Tenhle recept většinou vadí lidem, kteří si klidně dají k večeři klobásu nebo řízek . A naší rodinnou tradicí zase je, že tohle jídlo vaří pro celou rodinu (cca 20 lidí) moje maminka (94 let) a my 2 dcery si navečer před Štědrým dnem k ní něj pro přijedeme a pak ho dál rozdáváme svým dětem. A moc si přeju, aby to tak bylo ještě dlouho a nemusela jsem ho vařit sama.
24. 12. 2015 15:22
To jste schopní se zhádat i na štědrý den? Zatím sem chodím ráda.... i když ta tuna smajlíků ala mimibazar....
Hezké Vánoce přeji všem :)
Hezké Vánoce přeji všem :)
24. 12. 2015 14:59
Jitkas: nevím, co je enigma, ty se chceš věčně v něčem rejpat a být za nejchytřejší, mít poslední slovo. Přeju hezké vánoce a příjemné dny v závěru roku. Nechci rejpat, prostě všechno nejlepší, ju? Pá.
O diabetu a dalších nemocech vím stoprocentně daleko víc, než co ty vyčteš na guglu, praxe je jiná než poučky v příručkách. Hezký den
O diabetu a dalších nemocech vím stoprocentně daleko víc, než co ty vyčteš na guglu, praxe je jiná než poučky v příručkách. Hezký den
24. 12. 2015 12:34
spagetka: Ja mluvim o zvyklostech (stedrovecernich).Proc sem pletes diabetes, i s cukrovkou se muze drzet pust, kdyz tedy chceme dodrzovat staroceske zvyky, tj. lusteniny, kuba, ryba, smakoun atd... Jasne, ze pust neni povinny, jde jen u mnohych o tradici, kdo chce, muze si dat klidne i veprovy rizek, obcas jsi opravdu enigma.....
20. 12. 2015 13:06
Jitkas: vím, o čem byl půst a prasátko, není třeba to rozebírat. Zkrátka vyjádření petra bylo opravdu nešťastné a já jen podotýkám, že z důvodů nemoci tuto tradici prostě doma dodržovat nemůžeme a hlavně, ať si to každý udělá tak, jak je zvyklý a jak mu to vyhovuje.. U nás např., bílá klobása, která je živočišného původu, na sváteční stůl patří odpradávna.
20. 12. 2015 12:59
spagettka: Vanocni pust nebyl o zlatem prasatku (to se rikalo jen detem) a "o hladu", ale nemely se pozivat potraviny zivocisneho puvodu, jinak vse dovoleno a ja, ac nejsem urcite horlivy katolik, tuto tradici (vanocni a velikonocni) stale dodrzuji. Petr asi chtel rici neco v tomto smyslu, jen se hodne "blbe" vyjadril.
Jinak miluji "kubu" s houbami a napr. uzenym masem, velika dobrota, zvlaste pak, kdyz se kroupy uvari v uzenem vyvaru , jen ho tak nepripravuji o Vanicich....
Jinak miluji "kubu" s houbami a napr. uzenym masem, velika dobrota, zvlaste pak, kdyz se kroupy uvari v uzenem vyvaru , jen ho tak nepripravuji o Vanicich....
20. 12. 2015 11:16
petr: ony se tyhle tradice už dávno nedodržují, to jste si nevšiml? Například u nemocných např.diabetem je nemyslitelné, aby byl celý den o hladu a večer viděl zlaté prasátko... A myslím, že vánoce jsou fakt o něčem jiném, než o přesném dodržování tradic, které se mimochodem liší od regionu k regionu.
Kromě toho, maso se už večer jedlo, proč ne tedy v hubníku na štědrovečerní večeři?
Kromě toho, maso se už večer jedlo, proč ne tedy v hubníku na štědrovečerní večeři?
20. 12. 2015 11:11
petr: příště,než něco napíšete,tak se soustřeďte proč bych si nemohl dát na ŠTĚDRÝ VEČER kubu s masem Copak jíte vy na ŠTĚDRÝ VEČER
20. 12. 2015 11:02
Jen blázen jí na štědrý den kubu s masem,kuba se jí právě proto že je to bezmasé jídlo,jen houby,krupky,cibule,česnek a koření-nikdy ne maso,proto se nemůže nazývat vánoční kuba,je to štědrovečerní jídlo
22. 12. 2013 17:08
ahoj jí to dělám bez masa, na kostce sádla usmažím do sklovata cibuli 1,5-2, a hodně česneku nakrájeného na plátky, kmín celý, pepř mletý a do omastku se sklovatou cibulí a česnekem přidám trochu opražit sušené houby namočené předem ale sem vykapané od vody, směs
osmažené cibule, česneku a hub potom vliju na uvařené vychladlé krupky a rukou promíchám, dosolím, přidám kmín a dám do trouby zapéct až se tvoří kůrčička. Mňam je to dobrota. Uzené, nebo takhle
farmářské uzené se nevylučuje, jíme to teplé, studené a jde to rychle na odbyt.
osmažené cibule, česneku a hub potom vliju na uvařené vychladlé krupky a rukou promíchám, dosolím, přidám kmín a dám do trouby zapéct až se tvoří kůrčička. Mňam je to dobrota. Uzené, nebo takhle
farmářské uzené se nevylučuje, jíme to teplé, studené a jde to rychle na odbyt.
14. 12. 2012 16:42
Iva: U nás dáváme taky uzený, trošku prorostlejsi, ale meleme na mlejnku s většími otvory a vodou, která zůstala po vaření hub( vaříme samostatně) v pekacku zalevame
1. 12. 2010 13:41
Ahoj,
dělám pravidelně kubu ale místo masa dejte na kostičky uzené maso,okurku .TO NEMÁ CHYBU
dělám pravidelně kubu ale místo masa dejte na kostičky uzené maso,okurku .TO NEMÁ CHYBU
13. 12. 2009 07:12
Take delame tenhle recept ale nedavame do toho maso protoze to jime na Stedry Den k obedu
27. 12. 2008 18:04
Ano, většinou se dává bůček, ale je to pak dost mastné, tak já radši plecko. A nahoru, když se to dává zapéct, je dobré dát plátky slaniny. Pěkně křupají a dají tomu dobrou uzenou chuť. Fakt jsem ráda, že to někdo zná. Domnívala jsem se že vzhledem k tomu, že bydlím v pohraničí, že to bude německé jídlo.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 14 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 21 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 22 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 23 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Právě bylo uvařeno:
Čočka na kyselo
ROCKANKAAA@centrum.cz uvařila před 13 minutami
Falešný španělský ptáček
MarcelaPa uvařila před 7 hodinami
Šlehačkové cukroví
MarcelaPa uvařila před 7 hodinami
"Fajnový" smažený sýr
Elivet uvařil před 9 hodinami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
VeronikaMa uvařila před 10 hodinami
Drožďová polévka s pohankou
Peta6 uvařila před 10 hodinami
Zelňačka (klasika)
cvrky uvařila před 12 hodinami
Houskové knedlíky
Skrabi uvařila před 12 hodinami
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
Skrabi uvařil před 12 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
Skrabi uvařila před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Černý kuba: Kde vzalo staročeské vánoční jídlo svůj název a jak se vlastně dělá?
Jak dlouho se vaří vepřové maso? Ať už kýta, panenka, nebo krkovice, každá část potřebuje jinou tepelnou úpravu
Koláčové dobroty od Marcely: Pekařka nám prozradila svůj recept na dvojctihodné koláčky, které voní máslem a rumem
Další recepty
Tématické fráze: recept na vánočního kubu jídlo kuba kuba jídlo kuba recept kuba z krup původ jídlo vanocnikuba vánoční jídlo recept na vánočního kubu s houbami kroupový kuba s houbami vánoční jídla recept kuba recepty kuba top recepty kuba kroupový kuba recept na kubu recept na kubu podle polreicha recept na jídlo kuba recepty na vanocního kubu kuba s houbami kuba recepty
Suroviny: plecko vepřové, krupky, houby sušené, cibule, majoránka, česnek, sůl, pepř mletý, sádlo
Vánoční kuba
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4xjV
19 názorů