Babiččina podmáslanka
Ach ty recepty našich babiček ! S každým z nich na nás dýchne vzpomínka na dětství a milované babičky. Polévka, kterou babička postavila na stůl pro hladového vnoučka. Z pár surovin, rychle připravená a přitom chuťově prostě geniální.
Suroviny pro 1 dávka
1 dávka
Nutriční hodnoty
Energie | 3 022 kJ / 722 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 52,40 g |
Tuky | 28,16 g |
Vláknina | 4,68 g |
Cholesterol | 339 mg |
Sodík | 965 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 63,80 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Podmáslanku zbožňuji od útlého mládí, kdy mi ji vařívala babička. Dělával jsem ji i z domácího mléka, které jsem nechal s kouskem chlebové střídky zkysnout. Polévku jsem dnes servíroval na talíři, z kterého ji babička jídávala.
Kopr používám mražený. Omytý a okapaný kopr otrhám a natlačím do skleničky s obsahem cca 2 dl. Dám zamrazit. Před použitím zmrazený kopr vidličkou ve sklínce zamíchám (samozřejmě množství, které budu potřebovat), kopr se uvolní a současně i poláme, a můžu ho ze skleničky vysypat. Zbytek zavíčkuji a dám zpět do mrazáku.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
7. 4. 2009 07:52
Tak to bych moc ráda ochutnala. Bohužel to asi vařit nebudu, protože manžel nesnáší kopr, ani jeho vůni (a já ho tak miluju). Takže leda až nebude doma.
7. 4. 2009 02:36
moc pěkné svěží fotky , polévku z podmáslí jsem ještě nejedla, nejvyšší čas jí vyzkoušet. Jendo, dík za bezvadný recept
6. 4. 2009 23:11
Spagetko,já taky libeček miluju,sice nejsem závislá,ale mám ho v zásobě ještě sušený a teď jsem na zahradě objevila že už vylezl,tak mám radost velikou .No a polévky tohodle typu mám nejraději
6. 4. 2009 22:08
Eli, tím jsem si jistý.
6. 4. 2009 22:04
Podmaslanku jsem vyzkoušel, je skvělá a osvěžující. Posílám plusíka.
6. 4. 2009 22:02
Jendo, doufám, že ta naše "výměna receptů" dopadne dobře podle očekávání...
6. 4. 2009 21:58
Eliz, vždyť tys mne inspirovala svým receptem http://www.toprecepty.cz/recept/4468-stavnate-kure.... Určitě na něj dojde, až opadne velikonoční frmol.
6. 4. 2009 21:42
Tak tahle podmaslanka musí být dokonalá!!
Musím ji uvařit nejen pro sebe, ale hlavně pro mého tátu - čím je starší, tím víc vzpomíná na jídla od své babičky. Miluje jakoukoli "kyselku", zbožňuje kopr... Zkrátka - Jendo, díky, Tvůj recept se mnou pojede na chalupu, tam ho zrealizuju, předložím tatínkovi a ozvu se po Velikonocích. My si s tátou dozajista pošmáknem a ostatní se rádi přidají .
Musím ji uvařit nejen pro sebe, ale hlavně pro mého tátu - čím je starší, tím víc vzpomíná na jídla od své babičky. Miluje jakoukoli "kyselku", zbožňuje kopr... Zkrátka - Jendo, díky, Tvůj recept se mnou pojede na chalupu, tam ho zrealizuju, předložím tatínkovi a ozvu se po Velikonocích. My si s tátou dozajista pošmáknem a ostatní se rádi přidají .
6. 4. 2009 21:36
Ze mne si manžel dělá legraci, že jsem schopná si dát libeček i na ovocné knedlíky a že mě nezajímá, jestli máme třeba cibuli nebo česnek, ale především musí být zabezpečen přísun libečku (ten dávám i do tvarohovopažitkové pomazánky) - jsem na něm závislá a taky jsem donutila libeček, aby mi rostl v květináči aspoň trochu i v zimě
6. 4. 2009 21:27
Jendo,takové polévky jsou nejvděčnější,nejlepší a dělali se od pradávna. Ten kopr zamražuji jako ty, jen trošku pokrájený a vždy vyndám kousek. Je to bezvadný mít ho stále po ruce.Polévku znám osobně, tak ti letíííí bodík
6. 4. 2009 21:08
Špagetko, už se těším, až si na zahrádce utrhnu první snítku libečku. O použití libečku by se snad dala napsat celá kuchařka. Děkuji za bodík.
6. 4. 2009 21:02
Špagetko, libeček, to je věc. Tahám ho na zahrádce očima, nedovedu si bez něj představit vaření.
6. 4. 2009 20:54
Jendo - super, jednak ty jsi z N.J. já z Jizerek a tuhle polívku mi babička vždycky vařila , jen ještě do ní dávala libeček - bez něj se u nás snad žádná polívka neobešla.Kapka octíku se tam hodí Také používám zmražený kopr, prakticky nezabere místo a je neustále po ruce. Jako vždy a bodík
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 16 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Právě bylo uvařeno:
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 1 hodinou
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 5 hodinami
Mrkvovo-batátový krém
Jan Nemec uvařila před 6 hodinami
Pikantní krkovička po maďarsku
Moanka uvařila před 8 hodinami
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 9 hodinami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 9 hodinami
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 9 hodinami
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 9 hodinami
Domácí marshmallow
Drahomirakotlanova uvařil před 9 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: polévka z podmáslí koprová polévka od babičky jak zamrazit kopr podmáslová polévka babicciny recepty kyselka polévka jelení jazyk houba recept polívka z podmáslí polévka kyselka kyselka recept recepty z masa které jsou u nás už zapomenutý jak zmrazit kopr libeček použití jelení jazyk houba polévka z kefíru koprová polévka z podmáslí jelení jazyk houba recepty recepty koprová polévka od babičky podmáslová polévka s koprem polívka kyselka
Suroviny: podmáslí, brambory typ a, česnek, kopr, kmín celý, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, sůl, mouka hladká, vejce, máslo
Babiččina podmáslanka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/k57N
58 názorů