Domácí klihový sýr podle mojí babičky
Suroviny
Porce: asi 5
Nutriční hodnoty
Energie | 3 908 kJ / 934 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,00 g |
Tuky | 30,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 120 mg |
Sodík | 800 mg |
Sůl | 2,00 g |
Sacharidy | 98,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Toto je sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet, nic mezi tím neexistuje. Další foto sýru dodám, jakmile bude hotový.
Abych nekecal, ono se vyplatí udělat i domácí tvaroh. Na knedlíky, na buchtu, je lepší jak kupovaný.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
29. 6. 2020 16:14
jan.alois: to si nepamatuji. Ale chlebového těsta se dělala " nátěsta", což je totéž. Doma jsme už chléb nepekli, bochníky se nosily k pekaři kousek dál. Každý týden šest pecnů.
29. 6. 2020 16:03
hospodyne: A ještě jsem zapomněl. Naše babička vzala ten kameninový hrnek od sýra dala ho na kraj kachlových kamen. To co tam zbylo uschlo a když dělala další sýr zalila ty drobky trochou piva nechala nasáknout a přidala do nového. Tenkrát ještě nevěděla ,že se to v budoucnosti bude nazývat startovací kultura.
29. 6. 2020 15:25
když jsem byla malá, můj pradědeček i dědeček jej snídali každý den a kousek slaniny k tomu. Ani nám to nesmrdělo, aspoň nikdo z rodiny neprotestoval. Zato dnes jej s otcem můžeme konzumovat hlavně v létě a nejlépe až v pergole. Jen sami dva. Nikdo jiný ho už z rodiny nejí, jejich škoda
29. 6. 2020 12:08
jan.alois: "... sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet"
Jj, jsem zamilován, ale paní casinová mě nemůže ani cítit...
Jj, jsem zamilován, ale paní casinová mě nemůže ani cítit...
29. 6. 2020 11:57
zizala: kupovaný tvaroh nemá žádné bakterie a tak nesýrovatí . Mně kdysi při pokusu zplesnivěl. Snad ještě na farmářském trhu by mohl být kvalitní tvaroh k mání. Lepší je si ho udělat doma.
29. 6. 2020 11:29
zizala: Přesně, mám tu stejnou zkušenost. Maminka to dělala, to nemělo chybu, ale z domácího mléka. Já už vyzkoušela několik tvarohů a nikdy to nevyšlo.
29. 6. 2020 11:23
Když míval manželův strýc krávu, mívali jsme od něj lahodné mléko, z kterého jsem sbírala fůru smetany a z nedopitého dělávala tvaroh a klihák. Zkoušela jsem ho pak udělat z kupovaného tvarohu, ale asi změnili technologii, nezklihovatěl, zhořknul.
29. 6. 2020 10:25
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 15 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 20 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Právě bylo uvařeno:
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 38 minutami
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 4 hodinami
Mrkvovo-batátový krém
Jan Nemec uvařila před 5 hodinami
Pikantní krkovička po maďarsku
Moanka uvařila před 6 hodinami
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 8 hodinami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 8 hodinami
Třešňový kompot
Soninka uvařila před 8 hodinami
Bábovka Rumina
Drahomirakotlanova uvařila před 8 hodinami
Domácí marshmallow
Drahomirakotlanova uvařil před 8 hodinami
Další recepty
Suroviny: mléko, sůl, kmín celý, paprika sušená sladká, pepř, pivo světlé, tvaroh
Domácí klihový sýr podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oxgL
8 názorů