KUT - křehké univerzální těsto
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 19 652 kJ / 4 697 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,41 g |
Tuky | 293,65 g |
Vláknina | 16,50 g |
Cholesterol | 626 mg |
Sodík | 511 mg |
Sůl | 1,32 g |
Sacharidy | 409,04 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Toto těsto je opravdu vhodné na spoustu druhů, od koláčků, taštiček, šátečků, štrúdlů, mřížkového koláče...
Těsto jen lehce podsypávejte, nerozvalujte moc velký plát, spíš menší, válím bez mikrotenu, ani těsto neotáčím, jen lehce válečkem přejedu po podložce v mouce, jak ji vidíte a jde to skvěle. Podebírám a přemísťuji pomocí špachtle. Delším odležením je heboučké a dobře se s ním pracuje.
Pekla jsem s meruňkovou náplní, ta mírně, ale opravdu mírně vytekla, čokoládová zůstala uvnitř všechna. Z této dávky jsem upekla 3 plechy "sklapovaček", tak jim říká Honzík, podle použité formičky a ještě mi zbylo těsto na zítra na 2 větší štrúdly. Nevím, zda je to na 2. fotce vidět, ale v těstě jsou maličké puchýřky a při konzumaci sklapovačka famózně chutná, to famózně jsem si vypůjčila od p. Mirky Slavíkové, ale ono to opravdu famózní je, vyzkoušejte :-) Toto těsto jsem zhotovila v pondělí, pečené ve čtvrtek, ale opravdu nemusíte mít obavy ho použít za 5-7 dní. Pak už by to možná mohla být pro někoho antika :-)
A dnes mi to tu moc hezky voní, jako při vánočním pečení :-)
S oblibou vymýšlím zkratky, např. zde mám ještě TNT ....
Neměla jsem moc času na estetiku, mám ještě zadělané těsto na lívanečky, dnes s jahodami.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
20. 3. 2021 19:19
20. 3. 2021 17:39
19. 2. 2021 13:13
19. 2. 2021 12:48
10. 7. 2020 08:04
9. 7. 2020 14:48
Moje poznámka
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Lososová frittata
Moanka uvařila před 5 minutami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Moanka uvařila před 21 minutami
Blesková šlehačková bábovka
Lucie4 uvařila před 1 hodinou
Smažené nudle s klobásou a sýrem
Horver uvařila před 5 hodinami
Salát s grilovaným kuřetem a modrým sýrem
misula29 uvařila před 9 hodinami
Mrkvovo-batátový krém
Jan Nemec uvařila před 11 hodinami
Pikantní krkovička po maďarsku
Moanka uvařila před 12 hodinami
Hrstková polévka
1Marketa2 uvařil před 13 hodinami
Jogurtová bábovka-rychlovka
Sob uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Další recepty
Suroviny: mouka výběrová, mouka hladká, žloutek, tuk hera, máslo, smetana ke šlehání, sůl, kůra citronová, rum, marmeláda, jablko, pudink
KUT - křehké univerzální těsto
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xK0l
6 názorů