Základní vývar z morkových kostí
Suroviny pro 5 litrů
5 litrů
Nutriční hodnoty
Energie | 38 kJ / 9 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 30 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2,25 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Tento vývar může bez problému vařit na etapy v průběhu dne přes víkend. Kvůli bezpečnosti nikdy nenechávejte sporák zapnutý přes noc.
Jablečný ocet v receptu má tu funkci, že lehce zvýší kyselost vody a tím pomůže k lepší extrakci živin a minerálů z kostí a chrupavek.
Sesbíraný hovězí tuk rozhodně nevyhazujte. Je to hodnotná potravina využitelná v mnoha receptech.
Opravdu dávejte pozor, ať nepřekročíte maximální teplotu. Pokud nemáte teploměr, tak sledujte vývar a měl by vařit způsobem sem tam bublinka.
Takto připravený vývar výborně poslouží jako základ nejrůznějších masových omáček, jako hovězí polévka nebo jen tak k pití. Jelikož obsahuje opravdu spoustu živin, hodí se skvěle při nemoci, když člověk nemá chuť a sílu jíst.
Uchovávat lze několika způsoby.
Mražení-pokud máte tácky na výrobu ledových kostek, vyrobte si vývarové kostky. Jedna kostka jsou přibližně dvě lžíce vývaru.
Redukce-můžete vývar zredukovat do husté pasty, kterou pak dáte do uzavíratelné sklenice a můžete skladovat v lednici. Vydrží vám i několik týdnů.
Sušení-pokud máte rádi experimenty, můžete si zkusit vyrobit domácí instantní vývar. V tomto případě redukujte vývar do opravdu husté pasty a tu potom rozetřete na pečící papír. Takto připravené dejte do sušičky na ovoce a úplně vysušte do podoby skleněných střepů. Tyto střepy nalámejte do mixéru a rozmixujte na jemný prášek.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 7 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 19 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 20 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 22 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Právě bylo uvařeno:
Jarní křupavý salát
clova uvařila před 7 hodinami
Sváteční koláčky
hkleslova@seznam.cz uvařil před 7 hodinami
Vepřové na žampionech, kari a smetaně
RenKa73 uvařila před 10 hodinami
Chřest s jahodami a mozzarelou
bludicky uvařila před 10 hodinami
Zeleninové lívanečky
vendyb uvařila před 10 hodinami
Toastová pizza v troubě
Duchy29 uvařila před 10 hodinami
Rybízovo-jogurtový koktejl
jankohrasko uvařila před 10 hodinami
Oříškovočokoládové sušenky
PunkyLucik uvařila před 11 hodinami
Sekaná v anglické slanině
eliskac uvařila před 12 hodinami
Další recepty
Suroviny: kost hovězí morková, voda, sůl, ocet jablečný
Základní vývar z morkových kostí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OYlDB
0 názorů