Čočka na kyselo
Čočka se tradičně připravuje na Nový rok, aby se v domácnosti udržely peníze. Na čočku proto nesmíte zapomenout ani letos. Pokud nechcete experimentovat, vsaďte na klasiku - čočka na kyselo. Přidejte sázené vejce, slaninu a cibuli, no zkrátka lahoda!
Suroviny pro 5 porcí
5 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 21 541 kJ / 5 149 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 275,26 g |
Tuky | 311,73 g |
Vláknina | 103,65 g |
Cholesterol | 1,80 g |
Sodík | 6,37 g |
Sůl | 15,05 g |
Sacharidy | 262,40 g |
Postup přípravy
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
31. 1. 2022 19:51
28. 11. 2019 22:21
28. 11. 2019 21:15
28. 11. 2019 21:12
28. 11. 2019 12:41
7. 2. 2017 20:15
2. 3. 2016 14:54
2. 3. 2016 14:48
Tlakový hrniec, namočená šošovica a 15 min v tlakovom hrnci je veľa.
Vyliať vodu po varení...no, šošovicu zlievam jedine vtedy, keď ju používam na šalát, tam je tekutina nežiadúca. N a iné jedlá potrebujem nejakú tekutinu, tak ju nebudem zlievať.
Ale každý nech si robí, ako uzná za vhodné, nie?
2. 3. 2016 14:00
Namáčení čočky
Čočka nepatří mezi luštěniny, které by potřebovaly dlouhé máčení, postačí klidně 2 nebo 3 hodiny. Pokud ji však necháte namočenou i delší dobu, nic se nestane. Vlivem máčení luštěnina změkne a proces vaření bude o poznání rychlejší a čočka měkčí. Po máčení opět čočku propláchněte. Potřebujete-li vařit čočku co nejrychleji a vyhnout se procesu namáčení, můžete zakoupit čočku již předvařenou.
Samotné vaření čočky
Pokud jste absolvovali veškeré předchozí kroky, samotný proces vaření čočky je nejjednodušší záležitostí. Propláchnutou čočku zalijte čistou vodou v trojnásobném množství vody (na hrnek čočky tři hrnky vody). Necháme přivést do varu a vaříme do té doby, než bude čočka úplně měkká a připravená ke konzumaci. Předem se čočka nesolí ani nekoření. Pokud chcete mít čočku uvařenou co nejrychleji, můžete použít i tlakový hrnec. V takovém případě bude po 15 minutách vaření hotovo. Poté, co máte čočku takto uvařenou, můžete vylít vodu (nebo ji použít pro další zpracování třeba na polévku) a čočku používat dále dle konkrétního receptu. Je na vás, připravíte-li si čočku na jíšce se slaninou, čočkové karbanátky, čočkový salát nebo zcela jiný pokrm.
2. 3. 2016 11:31
Simona Skolakova z 11.2.2010 - luštěniny se mají opravdu vařit ve stejné vodě, v níž byly namočeny, jinak je zbavíme zdraví prospěšných látek jak to píše Spagetka z 11.2.2010
Radek ze 14.3.2011 - naprostý souhlas
eraserhead z 9.2.2011 - souhlas s tím, co se týká dochucovadel
MoniqueLaMutti z 11.4.2013 - čočka se namáčí na 2 a více hodin, klidně na 12 i 24hod.(je uvedeno i na obalu čočky), naklíčí, ale nerozpadne se, jen je rychle uvařena, to je snad pochopitelné, je třeba přemýšlet a nevyhazovat pak jídlo do koše
Pěknou fotku má Eliza a Tom Beyk, na některých fotkách je vidět, že se vařila čočková polévka, ne čočka nakyselo.
11. 3. 2014 12:33
Takže ještě jeden bodík
Povedlo se a bylo dobré + foto
18. 1. 2014 19:31
18. 1. 2014 10:18
Stará Hlušcová: bych chtěla vidět jak vaříte vy! I když pod svícnej je největší tma,že??????
16. 9. 2013 08:45
16. 9. 2013 08:33
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 1 hodinou
Pomazánka z tresčích jater se smetanovým sýrem
Přidáno před 1 hodinou
Avokádový dip ze zakysané smetany
Přidáno před 3 hodinami
Focaccia s čerstvými rajčaty
Přidáno před 12 hodinami
Pikantní vepřová směs s brambory a cuketou
Přidáno před 15 hodinami
Banana bread nebo-li banánový chlebík
Přidáno před 16 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Tvarohová pochoutka s piškoty
Efghi uvařila před 57 minutami
Pudinkové řezy
vikinka09 uvařila před 1 hodinou
Marmeláda z jahod a rebarbory
veheshova@seznam.cz uvařil před 5 hodinami
Salát ze syrové červené řepy s balkánem a ořechy
veheshova@seznam.cz uvařila před 5 hodinami
Frankfurtská polévka
Noe_tvori uvařila před 11 hodinami
Škvarkové placky ze staré kuchařky
jitule248 uvařila před 12 hodinami
Belgické vafle
Petra Dvor. uvařila před 12 hodinami
Rychlý jogurtový koláč s jahodami
Valis uvařila před 13 hodinami
Letní pohankový salát
Petra Dvor. uvařila před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Co si připravit na Nový rok k obědu? Nejoblíbenější novoroční jídla z čočky
Jak připravit nejlepší čočku na kyselo? Tradiční novoroční jídlo uvařte podle skvělého receptu s názorným videem
Luštěniny obsahují cenné živiny, včetně pořádné dávky bílkovin. A když nás nadýmají? Snadno tomu předejdeme
Další recepty
Tématické fráze: cocka na kyselo čočka na kyselo podle babičky čočka na kyselo recept čočka recept recept čočka na kyselo cocka recepty jak dlouho varit cocku recept na čočku na kyselo jak se vaří čočka čočka nakyselo doba vaření čočky čočka recepty cocka na kyselo varime cocku čočka doba vaření příprava čočky jak se dela cocka čočka na sladkokyselo vařená čočka na kyselo čocka na na kyselo
Suroviny: čočka, sádlo, cibule, mouka hladká, ocet, sůl, koření polévkové, vejce, slanina, cibule, salám
Čočka na kyselo
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/zvvr
59 názorů