Kynuté těsto je postrachem kuchařů začátečníků, ale není proč se ho bát
Kynuté těsto skvěle ovládaly naše babičky a v mnoha domácnostech se příprava kvásku z droždí dědí z generace na generaci. Pokud žádné takové rodinné stříbro v podobě receptu na kynuté těsto nemáte, můžete se inspirovat mnoha tipy a návody, třeba právě těmito.
Z čeho vytvořit základní kynuté těsto
- Základním stavebním kamenem je mouka, a to nejlépe hladká (ačkoli mnoho receptů obsahuje tu polohrubou).
- Použité droždí by mělo být čerstvé.
- Mléko nebo voda by měly mít pokojovou teplotu, stejně tak i vejce.
- Na přípravu je nejlepší použít mísu, protože do ní po vzejdutí kvásku můžete přidat další suroviny.
Potom už jen stačí postupovat podle některého z návodů.
Oblíbené recepty z kynutého těsta
Fenoménem dneška je vlastní kváskový chleba nebo jiné domácí slané pečivo. Českou sladkou klasikou jsou potom plněné buchty, kynuté knedlíky s ovocem nebo nadýchaná kynutá bábovka. O Velikonocích je tradicí upéct beránka, u Vánocích pak vláčnou vánočku.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 50 minutami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 2 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hitem letošní zimy je horká čokoláda s červeným vínem. Použít ale musíme správnou čokoládu i správné víno
Pravá řecká musaka krok za krokem. Důležitý je „vypocený“ lilek, tajemství lahodné chuti pak spočívá ve správném výběru masa a koření
Cukroví z cukrovinek: Pracny z tatranek, margotková kolečka nebo kávová kolečka s kofilovým krémem chutnají božsky