Cukroví z cukrovinek: Pracny z tatranek, margotková kolečka nebo kávová kolečka s kofilovým krémem chutnají božsky
4. 12. 2022 Vaření
Chcete si trochu usnadnit přípravu cukroví? Někdy je těžké vybalancovat všechny přísady, aby sladkost chutnala dokonale. A co takhle využít chuť léty prověřených sladkostí, jako jsou známé čokoládové tyčinky a oplatky. Miluje je snad každý a cukroví s nimi bude prostě báječné.
Kofilové pusinky
Tato legendární tyčinka se slavným žlutým obalem s mouřenínem je tu s námi již několik generací. Její chuť je nezaměnitelná a spojení mléčné čokolády s kávovou náplní, jež obsahuje 50 % kávy, je prostě vynikající. Není divu, že se Kofila tak často využívá na přípravu mnoha dezertů. Kofilu využijete do různých náplní, krémů nebo polev, které se pak hodí do mnoha cukrovinek s kávovou příchutí. Chcete-li něco neobvyklého, můžete se pustit třeba těchto zajímavých pusinek s náplní. Jak na to?
Budete potřebovat: 3 bílky, 12 lžic cukru moučka a 2 tyčinky Kofila.
Postup: Připravte hrnec a o něco menší misku. Do hrnce dejte trochu vody a přiveďte k varu. Na hrnec položte misku s bílky a šlehejte ve vodní lázni. Když bílky začínají houstnout, přidávejte postupně cukr a šlehejte do úplného zhoustnutí. Sníh by se měl lesknout. Připravte plech s pečícím papírem. Čokoládu nakrájejte na kousíčky. Vyšlehané bílky dejte do zdobicího sáčku a s jeho pomocí vytvarujte na plech malé kopečky. Do každého dejte kousek čokolády a špičkou sněhu pusinku uzavřete. Sušte v troubě při 120 stupních cca 40 minut.
Mohlo by vás zajímat
Pracny z Tatranek
Tatranky se právem řadí mezi naše nejslavnější oplatky. Několik generací na nich přežilo o zvládlo výlety nejen do Tater, ale i výšlapy na Sněžku a populární jsou dodnes. K nejoblíbenějším patří ty s lískooříškovou náplní, což je prověřená kombinace, která v cukroví výborně funguje. Asi nejjednodušším cukrovím, které můžete z Tatranek udělat jsou kuličky. Oplatky stačí jen rozmixovat, přidat máslo, trochu cukru, kakaa nebo ořechů, případně rumu a vytvarovat kuličky. Tatranky se ovšem dají využít i do pečení. Výborně jimi oživíte třeba tradiční české cukroví pracny. Pracny z Tatranek můžete zkusit podle našeho receptu, určitě nebudete litovat.
Ořechy s náplní z Mila oplatek
Pokud se v pomyslném souboji mezi milovníky Tatranek a oplatek Mila řadíte do druhého tábora, určitě vás osloví i ořechy, v nichž se ukrývá náplň z těchto vynikajících oplatek původem ze Slovenska přelitých jemnou čokoládovou polevou. Hlavní předností cukrovinky je smetanová náplň, která se přímo úžasně hodí do různých krémů. Krém vám navíc krásně zahustí a nebudete muset použít tolik másla. Lahodný krém do tradičního vánočního cukroví si můžete připravit třeba podle našeho ověřeného receptu.
Košíčky s Ledovými kaštany
Další oblíbenou čokoládovou tyčinkou, která se může pochlubit dlouholetou historií, jsou Ledové kaštany. Tyčinka z hořké čokolády složená z několika bonbonů plněných čokoládovým oříškovým krémem se s oblibou využívá i do různých zákusků nebo i na výrobu likérů. Stačí je jen rozpustit a vznikne vám výborná čokoládová poleva s lehkou oříškovou příchutí. Pokud nestíháte a potřebujete ještě na poslední chvíli rozšířit svou nabídku cukroví, zkuste třeba tyto snadné košíčky z Ledových kaštanů.
Budete potřebovat: 100 ml mléka, 150 g mletých ořechů, 150 g moučkového cukru, 200 g Ledových kaštanů, 100 g stoprocentního tuku, 1 lžíci moučkového cukru, 1 lžíci kakaa, ořechy na ozdobu.
Postup: Do vroucího mléka vsypte ořechy a cukr a povařte do zhustnutí. Nechte vychladnout, potom z hmoty udělejte malé kuličky. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, tuk, kakao a cukr. Do papírových košíčků nalijte trocha čokolády, vložte na ni ořechovou kuličku a opět zalijte čokoládou. Ozdobte půlkou vlašského ořechu.
Mohlo by vás zajímat
Margotková kolečka
Máte-li rádi trochu exotičtější chutě a cukroví s kokosem, můžete při pečení sáhnout po další z legendárních čokoládových tyčinek – Margotce. Oblíbená tyčinka je dokonalou kombinací mléčné čokolády a kokosové náplně s rumovou příchutí, klasické kokosové cukroví tak pozvedne na vyšší úroveň. Margotka se často přidává strouhaná do různých těst, třeba na bábovku. Vylepší dortové krémy a vytvoříte z ní třeba i netradiční vosí hnízda. A nebo ji můžete použít do vynikajících koleček, které si můžete upéct třeba podle našeho video receptu:
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Staročeské pracny: Upečte si tohle cukroví podle receptu Marie-Janků Sandtnerové
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Retro okénko: Ledové kaštany dříve stávaly 4 Kčs a byly větší. Co ještě se za 50 let existence slavné cukrovinky změnilo?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12