Okurka je skvěle hodí do salátů, k nakládání i do mnoha hlavních jídel
Okurky jsou univerzální zeleninou, která se hodí do různých jídel a přináší do stravy osvěžující a chřupavou chuť. Kromě toho jsou nízkokalorickou potravinou s vysokým obsahem vody, díky čemuž jsou ideální pro letní dny. Obsahují také vlákninu, vitamíny (zejména vitamín K) a minerály, jako je draslík. Dále jsou bohaté na antioxidanty a mohou pomoci snížit záněty a podpořit trávicí zdraví.
Využití okurek v kuchyni
Okurky jsou základní ingrediencí v salátech nebo oblíbenou křupavou a zdravou přílohou k jakémukoliv jídlu. Hodí se skvěle také k nakládání - ty jsou pak ideální jen tak k zakusování. Okurky jsou také výborné jako surovina do sendvičů, wrapů a často se používají k přípravě korejských kimchi nebo japonských tsukemono.
Nejoblíbenější recepty
Salátová okurka se využívá především ve studené kuchyni. Asi nejznámější je okurkový salát v sladkokyselém nálevu, poté tzatziki, okurkové závitky či okurková limonáda. Co se týče nakládaných okurek, ty jsou nejlepší jen tak samotné k hlavnímu jídlu či jako doplněk masitých pohoštění, ale dají se využít i do omáček, jako je například znojemská, nebo k naplnění španělských ptáčků.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 1 hodinou
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 3 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 21 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Koláč s názvem „Čum na drát“ přivádí do údivu nejednu hospodyňku. Nejen, že chutná fantasticky, ale ještě při pečení dost překvapí!
Kam za nejlepšími řízky v Praze? Eliška zjišťovala, kde mají největší porce a kde umí skvělou bramborovou kaši
Tvarohové hrnečkové řezy: Koláč z kakaového těsta s osvěžující tvarohovou náplní je rychlý a lehce ho zvládne i začátečník