Rostlina - články, postupy a rady
Den artyčoků
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Stévie sladká je bíle kvetoucí, tropická, světlomilná rostlina. Říká se jí také sladká tráva. Je ceněna pro své léčivé účinky a vysokou sladivost. Používá se především jako náhražka cukru. Komplex sladivých látek je v celé rostlině, kromě kořenů. Po schválení EU v roce 2011 lze stévii prodávat jako sladidlo i v tabletách.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi bobulovitých. Pěstuje se pro semena, kterým říkáme arašídy a buráky, burské oříšky. Nejedná se však o ořech, plodem je lusk, jedná se proto o luštěninu. Arašídy jsou bohaté na živiny, obsahují bílkoviny a vysoké procento tuků. Arašídový olej se používá na smažení, arašídové mléko je náhradou pro mléko klasické, arašídové máslo je oblíbené v gastronomii.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů a minerálů. Má mnohostranné využití - je nezbytnou ingrediencí pro přípravu maki a uramaki sushi, nebo se používá jako koření při vaření některých zeleninových jídel či luštěnin.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kustovnice čínská je rostlina (keř) z čeledi lilkovitých. Plody se nazývají "godži". Patří k nejvýživnějším plodům na naší planetě. Je zdrojem aminokyselin, stopových prvků a mnoha vitamínů v nejpřirozenější podobě. Čerstvé plody se dávají do salátů a rýže, lisuje se z nich šťáva, lze z nich vařit čaj. Goji zpomalují stárnutí, jsou prevencí a léčbou neuvěřitelné řady zdravotních potíží.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Konjak je rostlina, která se pěstuje v Japonsku ve vyšších nadmořských výškách. Zdrojem ceněné vlákniny glukomannan je poměrně mohutná hlíza, o průměru až 25 cm. Vláknina výrazně snižuje pocit hladu, proto je využívána na výrobu nudlí, sušenek a dalších výrobků. Umí na sebe vázat tuky i oleje, a odvádět je z těla.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Kamut je starodávný příbuzný tvrdé pšenice, ceněný v současnosti pro vysoký obsah minerálů a bílkovin. Má dvojnásobnou velikost proti běžné pšenici, a mnohem vyšší obsah živin. Kamut je výbornou náhradou pšeničné celozrnné mouky. Má nízký glykemický index, proto je vhodnější pro diabetiky.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Karkade je ibiškový čaj, připravovaný ze sušených zdužnatělých květů ibišku súdánského. Je aromatický, má rubínovou barvu, podává se horký i studený a je velmi osvěžující (nakyslé) chuti. Je i součástí přírodní medicíny, obsahuje vitamín C a minerály. Karkade je oblíbený především v severní a západní Africe.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Chia semínka jsou velmi drobná jedlá semena rostliny Salvia hispanica. Považují se za superpotravinu dnešní doby. Nemají specifickou chuť, lze je proto kombinovat s nápoji, ovocnými nebo zeleninovými šťávami, nebo mléčnými výrobky. Mají skvělou savou schopnost. Tím, že nabobtnají, je můžeme využít k zahuštění, např. dezertů.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Hořčice setá je jednoletá rostlina se zlatožlutými květy. Z celé rostliny se využívají především hořčičná semínka. V potravinářství se z nich vyrábí hořčice. Přidávají se i do různých nálevů, např. na okurky. V lidovém léčitelství se hořčičná placka přikládá na svalový revmatismus.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jáhly jsou loupaná zrna prosa, bezlepková potravinářská surovina. Hodí se na přípravu jáhelných kaší, zapečených jáhelníků, jáhelných škubánků nebo knedlíčků. Vařené nebo dušené jáhly jsou výbornou přílohou (podobně jako rýže). Před vařením se jáhly spařují horkou vodou, aby nebyly hořké.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Citronová tráva je vytrvalá a poměrně statná rostlina. Pochází z jihovýchodní Asie. Charakteristická je pro ni silně citronová vůně, připravuje se z ní lahodný citronový čaj. Skvělá je k dochucování jídel, především v asijské kuchyni. Zajímavé je i její využití v kosmetice. Rostlina mimo jiné snižuje cholesterol, horečky a podporuje trávení.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 9 minutami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 6 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Přečtěte si Zobrazit více
Retro cukroví: Sandokanovy oči ze tří vrstev, domácí čokoláda ve formičkách nebo falešné Ferrero Rocher přijdou k chuti i dnes
Zelené sójové boby edamame patří nejen do havajského poke. Kam ještě je můžete použít?
Zaručeně vášnivé jídlo? Fungující recept objevila spisovatelka Iva Pekárková!