šunka - články, postupy a rady
Den šunky
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Šunka je masný výrobek, který zaujímá dominantní místo mezi masnými výrobky. Může být vyrobená z různých druhů masa (vepřového, drůbežího, hovězího).Připravuje se dušením, vařením nebo uzením. Dělí se na tři třídy: šunka nejvyšší jakosti, šunka výběrová, šunka standardní. Rozhodující je u nich procento čistých svalových bílkovin.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Prosciutto je italská sušená šunka, která se krájí na velmi tenké plátky. Řada regionů má své typické výrobky této delikatesy. Vyrábí se z kýty, ale nemusí být pouze vepřová, může být i např. jehněčí. Proces výroby trvá od 9 měsíců do dvou let. V gastronomii se nejvíce používá jako předkrm, obaluje se do ní žlutý meloun, přidává se k vařenému hrášku nebo chřestu. Je vhodná i do sendvičů.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 13 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 15 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06