šunka - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Parmská šunka italsky Prosciutto di Parma je typická šunka pro oblast poblíž města Parmy. Tento druh pršutu je známý po celé Evropě a název zaručuje původ této šunky. Šunka se připravuje z prasat určitého plemene, dlouhodobě se suší a prochází přísnou jakostní kontrolou.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Jamón je sušená vepřová španělská šunka (jamón ibérico, jamón serrano). Jamón curado (kurádo) je název pro nasolenou a sušenou vepřovou šunku a rozšířeně pro sušené vepřové maso, ať z kýty nebo z plecka. Někdy se jamón curado nazývá obecně jamón serrano (toto označení se však častěji používá pro označení pouze sušené šunky z bílých prasat), kde serrano znamená "pocházející z hor".
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 17 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Hranolky z fastfoodu můžeme díky jednoduchému triku získat vždy čerstvé. Bojovat se dá i proti ztrátě křupavosti
Oblíbené omáčky zdravěji: Květáková koprovka nebo speciální rajská vás nadchnou!
Recepty z Chorvatska: Komikša pogača je koláč plný šťavnaté cibule a rajčat, výtečnou chuť doplňují také slané sardelky