Jak připravovaly chřest naše babičky. Inspiraci najdeme ve starých kuchařkách
Chřest mnozí z nás ještě neochutnali a zatím jen opatrně pokukují po zvláštních svazečcích, které se objevují na jaře mezi další nabídkou zeleniny. Chřest považujeme stále za něco luxusního a také jeho cena je vyšší. Přesto stojí za ochutnání a inspirovat se můžeme recepty našich babiček.
Chřest se pěstuje v různých odrůdách, které se liší svými vlastnostmi i termínem, kdy je vhodný ke sklizni. Při nákupu nás ale zaujmou hlavně rozdíly ve vzhledu chřestu - můžeme si koupit chřest zelený a chřest bílý. Nejedná se však o rozdíly v odrůdách, ale ve způsobu pěstování. Chřest bílý je na rozdíl od chřestu zeleného přirychlovaný ve tmě. Podobného "bělícího" efektu si můžeme všimnout, když necháme vyrůstat listy pampelišek pod nádobou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit chřest s máslem
Podíváme se do Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1932 od Marie Janků-Sandtnerové, odborné učitelky vaření a domácího hospodářství.
- Na 50 dkg chřestu si připravíme sůl, 8 dkg másla, 3 dkg strouhané housky.
- Chřest skrojíme, pod hlavičkou sloupneme, opereme, svážeme po šesti do svazečku, aby se lépe překládal, vložíme jej do vařící osolené vody a vaříme 10–20 minut, až změkne.
- Měkký chřest dáme na síto okapati, na míse jej rozvážeme, hlavičky posypeme smaženou houskou a omastíme dobře rozpáleným máslem.
- Horký podáváme.
Jak připravit chřest v omáčce
Marie Janků-Sandtnerová doporučuje i další postup:
- Rozpočet pro 5 osob: Na 50 dkg chřestu si upravíme omáčku ze 3 dkg másla a 5 dkg mouky. Dále je potřeba zelená petržel, 1 citrón a sůl.
- Ve slané vodě uvařený chřest vložíme do omáčky upravené z máslové jíšky a vody, v níž chřest se vařil; opepříme, přisolíme, okyselíme citrónovou šťávou a přisypeme jemně sekanou zelenou petrželku.
- Chřest podáváme jako předkrm, ale také jako samostatný pokrm s dušenou rýží nebo s vařenými makarony posypanými parmezánem.
Pokud nemáme chřest, tak obdobným způsobem můžeme připravit také nedozrálý kukuřičný klas, spařenou a uvařenou kapustu, květák, mladý pór nebo mladé kedlubny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 2 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 14 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 19 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 19 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 23 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké jsou druhy rýže. Vyberte si tu správnou rýži pro přípravu italského rizota či jídel indické kuchyně
Desatero - jak používat chřest v kuchyni. Oblíbené recepty na jeho zpracování a využití
7 nejlepších chřestových receptů. Populární chřest se dá vařit, zapékat, smažit i grilovat. Pochutnáme si na polévkách a salátech
Komentáře