Znáte ricottu? Tento lahodný italský sýr ze syrovátky využijeme do sladkých i slaných pokrmů
Ricotta má nasládlou mléčnou chuť a konzistencí připomíná tvaroh s lehce zrnitou strukturou. Má nízký obsah tuku a zároveň vysoký podíl živin a minerálů, proto se těší velké oblibě.
Co je to ricotta
Ricotta doslova znamená "převařená". Je připravovaná ze syrovátky, což je tekutina, která zůstane jako vedlejší produkt při výrobě sýrů a tvarohu. Syrovátka má blahodárné účinky na náš organismus, je nízkokalorická a obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a bílkovin, kterými ricottu obohatí a dodá jí specifickou nasládlou chuť a měkkou konzistenci.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na co se dá použít ricotta
Ricotta má mnohostranné využití a díky své jemné chuti se hodí do sladkých i slaných pokrmů, kde ji využijeme jako náhražku mléčných ingrediencí.
Můžeme ji použít:
- jako náplň dezertů a slaných i sladkých palačinek,
- do těstovin,
- do salátů,
- na pizzu,
- do dipů,
- do pomazánek,
- na chleba.
Do teplých pokrmů a polévek ricottu přidáváme až ke konci vaření. Postará se o lahodnou smetanovou chuť.
Jak připravit slané palačinky s ricottou
Na závěr pro vás máme inspiraci na zdravé slané palačinky z pohankové mouky s náplní z ricotty a špenátu. Podle našeho video-návodu snadno připravíte chutný a vyvážený oběd nebo večeři.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 14 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak začlenit syrovátku do našeho jídelníčku? Zdravá potravina vzniká při výrobě sýra a hodí se do smoothie i pečiva
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Komentáře