Křehounká vepřová panenka je delikátním masem. Poradíme, jak ji co nejlépe připravit
Nejjemnějším a nejdražším vepřovým masem je panenka. Je to dlouhý úzký sval, který se táhne od žeber až k pánvi, uvnitř těla, pod páteří. Nazývá se také panenskou či vepřovou svíčkovou. Pojďme si říct, jak ji zpracovat.
Vepřová panenka nevyžaduje nijak složitou ani časově náročnou úpravu. Sval je měkký, křehký a jemný, ideální na minutkovou přípravu. Můžeme ji ale také péct v troubě, marinovat nebo filírovat, tedy hotovou pokrájet na plátky tenké 0,5–1 cm.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit vepřovou panenku
Ať zvolíme jakoukoli přípravu, vždy bude hotovo velmi rychle. Proto je dobré nechat si úpravu masa až na konec, až budete mít vše ostatní připravené.
- Medailonky z panenky jsou nenáročné na přípravu a tak zvládne i začátečník vykouzlit delikátní pokrm. Maso pokrájené na medailonky osolíme, opepříme a orestujeme z obou stran na dobře rozpáleném oleji.
- Panenku můžeme restovat i v celku nebo ji jen nasucho zatáhnout na pánvi a nechat dojít v troubě při 200 °C po dobu 8–10 minut.
- S kořením se v tomto případě vyplatí šetřit, postačí jen sůl a pepř.
Panence můžete pořídit i slušivý slaninový kabátek. Jak na to vám ukážeme v následujícím videoreceptu.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kurkumačka s kroupama
Přidáno před 5 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 5 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 7 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka z tresčích jater se smetanovým sýrem
Přidáno před 9 hodinami
Avokádový dip ze zakysané smetany
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak obarvit různé pokrmy? Použijeme přírodní jedlé barvy
Jak na dokonalou jahodovou bublaninu? Díky šlehačce bude úžasně vláčná a jemná, s jahodami rozhodně nešetřete
Retro okénko: Jak se pila káva za socialismu? Českého „turka“ z kávové směsi Standard za 8 Kčs měli rádi skoro všichni
Komentáře