Jak využít fialky v kuchyni? Vyzkoušejte oblíbené tipy na zpracování violky vonné
Jednou z nejdříve kvetoucích bylinek na jaře jsou půvabné violky vonné (fialky) s jemnou vůní. Fialky lidové léčitelství používá v kosmetice i v kuchyni. Víte, že jsou vhodné i ke zdobení dezertů a různých sladkých zákusků?
Jak využít květy fialek
Krásné malé kvítky můžeme v malém množství používat ke zdobení především ve sladké kuchyni, ale stačí vždy jen několik květů, netrháme ani nekonzumujeme větší množství fialek. Fialové kvítky violky vonné lze kombinovat s květy její příbuzné, violky trojbarevné (macešky).
- Z krásně zbarvených a jemných květů můžete připravit sirup (med), který příjemně ochutí nápoje a lidové léčitelství ho doporučuje proti kašli.
- Čerstvě utržené květy se mohou používat ke zdobení moučníků, salátů a různých jídel. Vždy přidáme jen několik kvítků.
- Květy jsou pěkné jako ozdoba nápojů, jednoduše je po utržení necháme zmrazit zalité vodou v tvořítku na led (v kostkovači).
- Něžné kvítky naše babičky namáčely v rozšlehaném bílku, obalovaly v cukru a pak sušily. Kandované květy používaly ke zdobení moučníků.
Jak využít fialkové listy
Menší množství nasekaných listů může být zajímavou součástí jarní bylinkové polévky, zeleninových salátů nebo velikonoční nádivky (hlavičky). Listy jsou močopudné a pomáhají při odkašlávání. V Encyklopedii léčivých rostlin (Dr. Pamplona-Roger) se píše: "Listy violky vonné mají podobné vlastnosti jako květy, ale v daleko větší míře vyvolávají pocení a mají silnější močopudné a projímavé účinky."
Fialky najdeme na travnatých osluněných plochách a často rostou na trávnících venkovských zahrad. Sbíráme je vždy pouze na čistých lokalitách.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 4 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 8 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 11 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Z planých i pěstovaných bylin můžeme doma vyrábět skvělé sirupy a medy. Poradíme, jak na to
Plněné kynuté knedlíky podle bronzových kuchařů z olympiády: Kouzlo je ve vanilkovém krému a makové drobence
Komentáře