Jak naložit maso na uzení? Po vyuzení bude chutnat fantasticky
Podzimní počasí přeje rozpáleným udírnám, ze kterých se line skvělá vůně po širokém okolí. Při uzení využíváme teplo a kouř z ohně v udírně. Látky obsažené v kouři dodají masu nejenom skvělou barvu a vůni, ale mají také konzervační účinky.
Základem je výběr správného a čerstvého masa, volíme především vepřové bez kosti, které je tučnější a to například krkovici, koleno, plecko, bůček či žebra. Libové maso by bylo příliš vysušené. Udit můžete i klobásy, drůbež, ryby nebo sýry. Před uzením je maso potřeba naložit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Nakládání masa
K nakládání masa využíváme především klasickou sůl a koření. Sůl nám slouží zároveň jako konzervant, který zabraňuje zkažení masa a z určitých částí vytáhne vlhkost. Správně naložené maso před uzením má na řezu stejnoměrně růžovou barvu. K nasolování masa využíváme tyto způsoby:
- Solení nasucho - u tohoto způsobu se sůl pečlivě vetře do povrchu společně s kořením podle chuti. Poté maso uložíme neprodyšně zabalené do lednice s teplotou do 4 °C na 3–6 týdnů podle velikosti masa. Maso občas zkontrolujeme.
- Naložení masa do solného roztoku - u tohoto způsobu využíváme také sůl, kterou si rozpustíme ve vodě v přesném poměru. Začněme s 8% lákem, tedy 800 g soli na 10 litrů vody, přidáme ještě různé koření a česnek podle chuti. Naložené maso skladujeme v lednici 3–6 týdnů zatížené, aby bylo ponořené stále v láku. Nesmíme zapomenout maso i nálev pravidelně kontrolovat.
Nakládání a uzení je časově náročnější, ale výsledné domácí pochoutky za to stojí. Máte osvědčený recept na domácí uzené maso? Podělte se s námi o své zkušenosti. Na závěr pro vás máme recept na báječné uzené koleno. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 14 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Komentáře
26. 9. 2023 08:59
26. 9. 2023 08:51