Maso na řízky potřebuje péči od nakrájení přes naklepání a obalení až po smažení
Chutné a křehké řízky začínají výběrem masa. Nejlepší je maso z hrudní nebo stehenní části zvířat. Používáme krkovici, panenku, kotletu, z kýty část zvanou ořech, drůbeží prsa, stehna apod. Maso na řízky zbavíme nežádoucí kůže, kostí, chrupavek, šlach a případně odblaníme.
Umění správně nakrájet a naklepat plátky masa zaručí měkký a šťavnatý pokrm, na kterém si strávník rád pochutná. S pěkným plátkem si potom už poradí každý kuchař. Plátky může obalit v těstíčku, mouce nebo trojobalu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit maso na řízky
Shrnuli jsme pro vás nejdůležitější pravidla a poznatky, aby vaše řízky nebo plátky byly dokonalé.
- Potřebujeme prkénko určené na maso a ostrý nůž. Zcela nevhodný je pilkový nůž, který maso potrhá.
- Plátky odkrajujeme z masa dobře vychlazeného, ztuhlé se totiž lépe krájí. Maso jen otřeme vlhkým ubrouskem, neomýváme. Pokud jej omyjeme, musíme jej dobře osušit ubrouskem.
- Kus masa na řízky krájíme vždy přes vlákno, tedy kolmo ke svalovým vláknům, která masem probíhají. Kuřecí maso můžeme krájet libovolně, protože je jemné.
- Plátky krájíme silné asi 1–1,5 cm, výjimku tvoří steaky, které krájíme alespoň 2,5 cm silné. Plátky by měly být všechny stejně silné, aby se stejnoměrně propekly.
- Ze špalíku masa menšího průměru můžeme šikovným krájením na motýlka připravit řízky normální velikosti.
- Pak maso překryjeme potravinářskou fólií a zlehka naklepeme paličkou (u jemného kuřecího masa nebo vepřové panenky stačí klouby prstů sevřených v pěsti). Silným klepáním bychom z masa vyhnali šťávu.
- Plátky naklepáváme vždy od středu k okrajům.
- U plátků masa nakrojíme okraje na asi 3–5 místech, aby se plátky na pánvi nekroutily. Výjimkou jsou plátky na závitky, které nenakrajujeme.
- Po osolení plátky co nejdříve zpracujeme, sůl by z masa vytáhla šťávu a řízky by byly suché.
- S obalením a smažením vám pomůže jiný článek.
Začátečníci se mohou inspirovat naším videoreceptem, jak připravit kuřecí řízek s bramborovým salátem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Boží milosti - recept z kuchařky vydané v roce 1955
Přidáno před 13 hodinami
Jednoduché čínské nudle
Přidáno před 19 hodinami
Kedlubnový salát
Přidáno před 21 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 22 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno 11. 6. 2024 20:43
Gyóza knedlíčky
Přidáno 11. 6. 2024 18:17
Komentáře