V mrazivých dnech se může stát, že brambory namrznou. Víme, jak je zachránit
Namrzlé brambory mají protivně nasládlou chuť. Můžeme toho u malého množství brambor využít tak, že z nich připravíme sladké jídlo nebo moučník, ale u většího množství to nejde. Dříve se namrzlé brambory uvařily praseti nebo drůbeži, ale tuto možnost dnes má málokdo. Přesto je nemusíme vyhodit.
Jak zachránit namrzlé brambory
- Namrzlé brambory je potřeba co nedříve zpracovat, protože dlouho nevydrží.
- Postupně je aklimatizujeme. To znamená, že je přeneseme a rozložíme v jedné vrstvě nejdříve na chodbu nebo do chladnější místnosti a po týdnu teprve do tepla. Zde je necháme opět asi týden "vydýchat".
- Před vařením je namočíme do studené vody a necháme v ní 2-3 hodiny odmočit. Lépe to funguje u brambor, které jsou už bez slupky.
- Při vaření v polovině času první vodu vylijeme, vložíme do nové vroucí vody, přidáme lžičku octa a teprve dovaříme. Tím se zbavíme většiny cukru.
Jak zpracovat nasládlé brambory
Mírnou nasládlost můžeme částečně maskovat osmaženou cibulkou, bylinkami a kořením, nebo z brambor připravit těsto na moučník či sladké jídlo. Příkladem mohou být lokše. Jeden z receptů názorně předvádí naše video.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 40 minutami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 2 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 2 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 20 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak skladovat brambory. Důležitý je už výběr správné odrůdy
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Komentáře