Jak připravit profiterolky, plněné dobroty z odpalovaného těsta. Poradíme vám
Profiterolka je francouzský dezert z odpalovaného těsta. Její název znamená "dárek" a přesně tím je. Lahodný, křehký bochánek, plněný krémem, šlehačkou, zmrzlinou nebo sladkou nádivkou, okouzlí všechny, kdo ho ochutnají.
Odpalované těsto si musíme na něčem vyzkoušet - proč by to nemohly být právě profiterolky? Nejvíce se podobají větrníčkům, ale jejich náplň a zdobení nemají jasná pravidla, proto jsou na přípravu jednodušší. Poradíme vám postup.
Příprava a pečení profiterolek
Nejtěžší je příprava odpalovaného těsta - pak už je to snadné:
- Připravíme si odpalované těsto z mouky, tuku a vody. Po vychladnutí ho ušleháme s vejci. Vznikne jemná, tvárná hmota.
- Těsto budeme stříkat z cukrářského sáčku přes řezanou špičku. Pokud ho nemáme, tvoříme dvěma lžičkami na pečicí papír malé nočky.
- Vytvořené bochánky posazujeme dále od sebe, trochu se nafouknou. Přestříkneme plech vodou a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C.
- Upečeme do tmavě růžova a při pečení neotevíráme troubu. Páru necháme jen po pramínku uniknout z trouby, než ji otevřeme.
- V případě, že budeme profiterolky plnit rozkrojené, rozkrojíme je zatepla - později by se lámaly.
Plnění a zdobení profiterolek
- Vychladlé a rozkrojené profiterolky naplníme máslovým nebo žloutkovým krémem, ušlehanou šlehačkou s mascarpone nebo zmrzlinou.
- Do středu krému můžeme zapíchnout kousek ovoce (jahoda, malina, broskev) a krém obarvit kakaem nebo nasekanými kousky ovoce.
- Přiklopíme odříznutým vrškem profiterolky a polijeme čokoládou, cukrovou polevou nebo poprášíme moučkovým cukrem.
- Profiterolky plněné bez rozkrojení musíme ze strany napíchnout - např. ostrým nožíkem. Naplníme libovolným krémem pomocí cukrářského sáčku.
- Na povrchu ozdobíme cukrovou nebo čokoládovou polevou, karamelem, ovocem nebo tenkými proužky čokolády.
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lilek s domácí à la boloňskou směsí
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno před 18 hodinami
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno před 19 hodinami
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno před 22 hodinami
Škvarkové bulky
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Manuál pečení cukroví: Jak používat pečicí papír, na kolik rozžhavit troubu a co s plechem?
Jak udělat karamelové vlasy? Video předvede jednoduché zdobení, z dezertů pak snadno vytvoříme malá umělecká dílka
Je libo věneček, nebo rakvičku? Sladká retro vzpomínka na klasické české zákusky
Komentáře