Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Roubované stromy známe všichni, ale vyzkoušeli jste už pěstovat roubovanou zeleninu? Kdo ji jednou vyzkouší, rád si tuto možnost znovu zopakuje. Pěstování této zeleniny přináší řadu výhod a má také určité zvláštnosti.

Sazenice roubované zeleniny koupíme v některých zahradnictvích. Vyšší cena je jedinou nevýhodou, ale úroda je skvělá. Pokud máte ve skleníku či fóliovníku méně prostoru, pomůže vám ho roubovaná zelenina efektivně využít. Výhodou je nejen bohatá a kvalitní úroda, ale také prodloužené období sklizně. Populární jsou především roubované okurky, jako podnož se pro ně používá tykev fíkolistá.

Jak pěstovat roubovanou zeleninu

Spojením kvalitní podnože a úrodného roubu vznikají vitální a zdravé rostliny, jejichž pěstování má některá specifika:

  1. Důležité je nezahrnovat místo roubování zeminou. Když toto místo zahrneme a dovolíme mu pouštět kořínky, rostlina ztratí výhodu silné a kvalitní podnože.
  2. Každá plodová zelenina potřebuje výživnou půdu, dostatek vláhy a přiměřenou teplotu. Pak bude vydatně plodit. Pro silné kořeny roubovaných rostlin to platí ještě ve vyšší míře, nároky na živiny jsou vysoké. Přesto tyto vitální rostliny zvládnou i vláhové výkyvy.
  3. Všechny roubované rostliny mají silný kořenový systém, což oceníme např. u rajčat. Běžně neroubovaná rajčata pěstujeme jen na jeden výhon, protože více výhonů by kořen stěží vyživil. Ale roubovaná rajčata se silným kořenem můžeme vést dokonce na tři výhony, rostliny budou robustnější a úroda mnohem vyšší. Dá se říct - tři rostliny za cenu jedné.

Roubování okurek můžeme vyzkoušet i sami, ale jednodušší je naroubovanou rostlinu koupit. Už proto, že sazenic nebudeme potřebovat mnoho. Cena je sice vyšší než u běžných sazenic, ale nákup se vyplatí. Do samostatného roubování se obvykle pouští jen zahrádkáři, kteří rádi experimentují. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli