Jak sklízet papriky? Máme pro vás několik tipů pro šetrnou sklizeň oblíbené plodové zeleniny
Paprika se řadí mezi naše nejoblíbenější druhy plodové zeleniny, společně s rajčaty a okurkami. Pěstuje se v mnoha odrůdách, které se liší nejen velikostí, tvarem, chutí a zbarvením plodů, ale i dobou dozrávání, vzrůstem rostlin a jejich nároky na teplo.
Paprika je náročná na teplo, v některých teplejších oblastech ji sice můžeme mít na volných záhonech, ale v chladnějších se jí daří pod fóliovými kryty. Tepla potřebuje dokonce více než rajčata nebo okurky. A kromě tepla potřebuje dostatek živin a pravidelné zavlažování. V průběhu vegetace ji prospívá přihnojování. Podařilo se vám vypěstovat první plody? Je čas začít sklízet. Poradíme, jak na to.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet papriky
Pokud se o papriku dobře staráme a přeje nám počasí, z odkvétajících květů se začnou tvořit rychle rostoucí plody.
- Můžeme sklízet buď nedozrálé zelené plody, které vynikají vysokým obsahem vitamínu C, nebo až plody v plné zralosti s vysokým obsahem provitaminu A.
- Zelené plody pod fóliovými kryty jsou vhodné ke sklizni od poloviny července (v závislosti na oblasti a počasí). Ke sklizni vybíráme plody, které již dorostly do své obvyklé velikosti. Na každém keříku sklidíme vždy jednu nebo dvě největší, ostatní necháme dorůstat a sklidíme je v následujících dnech.
- Vybarvené plody plně dozrávají až v průběhu srpna a v září, proto si na ně musíme déle počkat.
- Sklizeň v krytých prostorách může probíhat ještě v říjnu, někdy i déle.
- Pro papriky platí to samé, jako pro jinou plodovou zeleninu. Rostlina dává svou sílu plodům, které na ní jsou. Pokud je sklidíme, tvoří další.
- Na sklizeň paprik doporučujeme nůžky (případně alespoň nožík). S nůžkami jde sklizeň snadno, ale bez nich se může stát, že ulomíme celý výhon a rostlinu poškodíme, což by nám určitě bylo líto.
- Při sklizni bez nůžek musíte plody rukou opatrně odlomit proti směru jejich růstu. Tento postup ale není vhodný.
- Při sklizni pálivých paprik (zvláště chilli papriček) je vhodné si nasadit rukavice, nejlépe jednorázové.
- Sklizeň provádíme před zaléváním, sklizené suché plody jsou trvanlivější, navíc je sklizeň ze suchých rostlin příjemnější. Papriky totiž nemusíme zalévat pouze ke kořenům, jako tomu je u rajčat, a naopak nevadí, když zavlažíme celé rostliny.
- Sklizeň provádíme buď brzy ráno nebo pozdě odpoledne. Je to pro nás příjemnější (ve fóliovníku je přes den velké teplo) a sklizené plody (pokud jich máme více) se zbytečně nezahřívají.
- Sklizené plody rovnáme do misky nebo košíku. Doma papriky brzy zkonzumujeme, nebo na krátkou dobu rozložíme na bedničku a uložíme do chladna.
Pokud jste sklidili paprik více než spotřebujete, můžete je snadno zmrazit nebo sterilovat. Jednou z možností je vyrobit zeleninovou čalamádu. Postup vám ukáže následující video.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 16 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 20 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zpracovat papriky. Mohou tvořit hlavní chod, být součástí zeleninové směsi, dají se zavařit na zimu
Kapie jsou oblíbené na zdobení pokrmů studené kuchyně. Používáme je především čerstvé, v pomazánkách je ocení i děti
Sterilované kapie jsou atraktivní pro zdobení pokrmů studené i teplé kuchyně. Na jejich zaváření není nic složitého
Komentáře