Jak sklízet a sušit vlašské ořechy. Postup je jednoduchý, ale pokud ho neznáme, ořechy nám snadno zplesniví
Vlašské ořechy jsou hodnotná semena z plodů ořešáku, který dorůstá výšky až 20 metrů. Slupka je dřevnatá a tvrdá, vnitřek je velmi výživný a chutný. Je dokonce považován za jeden z nejkoncentrovanějších rostlinných zdrojů živin.
Ořechy používáme syrové (buď hned po sběru nebo usušené) i tepelně upravené - ať už naslano nebo nasladko (do různých nádivek, moučníků a cukroví). Jsou důležitým zdrojem vitaminů řady B, včetně B6, který má vliv na správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek. Obsahují význačné množství zinku, jehož nedostatek oslabuje imunitní systém a brzdí hojení ran, dále mědi a manganu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet a sušit vlašské ořechy
Plody vyrůstají na velikých stromech a můžeme být rádi, že jsou tak maličké, protože při dozrávání samovolně padají. Stačí aby více zafoukal vítr a sypou se na zem.
- Zelené slupky se začínají pozvolna otevírat a ukazují se dřevnaté vnitřky, které potřebují oschnout.
- Slunce a vítr odvedou velkou část práce s jejich sušením. Pokud bychom sklidili neotevřené ořechy v zelených slupkách, naopak si sami práci přiděláme.
- Popadané ořechy sbíráme do košíků, poté je před uskladněním důkladně usušíme.
- Ořechy sušíme na slunci, u kamen nebo v sušičce. Nejlepší je kombinovat všechny postupy. Např. nejdříve je sušíme na slunci, pak je dáme na několik hodin do sušičky, na závěr ještě necháme doschnout u kamen.
- Sušení na slunci: Ořechy musí být v jedné vrstvě v bedně nebo papírové krabici. Občas je promícháme nebo protřepeme. Při vlhkém počasí a v noci nesmí zůstat venku.
- Sušení u kamen: Ořechy sušíme rozložené nejlépe v jedné vrstvě v bednách, 2–3krát za den je protřepeme nebo promícháme.
- Sušení v sušičce: Sušíme je několik hodin při střední teplotě (stačí 5–6 hod.). Poté je ještě dosoušíme v místnosti u kamen a občas promícháme.
- Usušené ořechy skladujeme na suchém a vzdušném místě. Chráníme je před horkem, před mrazem a před útoky hlodavců. Osvědčily se bedny nebo pytle (např. od cibule), které zavěsíme v chladné a suché místnosti. Když jdeme kolem nich, tak je protřepeme.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 6 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Komentáře