Jak uskladnit cukroví a vánoční pečivo? Vhodné jsou krabice, plechovky a keramické nádoby. Větší zásoby co nejdříve zmrazíme
Cukroví nám dalo hodně práce a použili jsme do něho kvalitní suroviny, které nejsou zrovna nejlevnější, včetně různých druhů ořechů. Zacházíme s ním proto tak, aby nic nepřišlo nazmar. Poradíme, jak ho nejlépe skladovat.
Cukroví pečeme postupně už od listopadu. Některé druhy potřebují delší uležení, jiné jsou k jídlu dobré hned a konzumujeme je nejlépe čerstvé. Uskladnění v suchu a chladu je samozřejmostí a je důležité především pro kousky s krémy a náplněmi. Důležitá je také ochrana před aromatickými potravinami, proto cukroví skladujeme v dobře uzavřených nádobách nebo obalech. Ideální místností pro skladování je chladná komora.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uskladnit cukroví a vánoční pečivo
Jak nejlépe uchovat jednotlivé kusy:
- Perníčky a zázvorky můžeme skladovat v papírových krabicích, které vyložíme alobalem a uzavřeme. Vhodné je také skladování v keramických nádobách. Tyto druhy cukroví potřebují více času na rozležení, aby jednotlivé kousky změkly. A aby cukroví získalo vláčnost, můžeme k němu přidat např. rozpůlené jablko, které pravidelně měníme za čerstvé.
- Cukroví z lineckého těsta a různé sušenky skladujeme v plechových nádobkách, v plastových uzavíratelných krabicích a různých dózách.
- Cukroví plněné krémy je choulostivé, skladujeme ho nejlépe v uzavřených nádobách v lednici. Vhodné jsou např. plastové krabice, které vyložíme alobalem.
- Kokosky a pusinky chráníme před vlhkem, neskladujeme je v lednici.
- Nepečené kousky, včetně kuliček a včelích úlků, uchováme v nádobě nebo plastové krabici s víkem, vyložené alobalem a přikryté alobalem. Nádobu dobře uzavřeme, aby cukroví nenasálo jiné vůně.
- Nepečené rolády a kokosové salámy zabalíme do alobalu a uchováme v chladnu.
- Bílkový chlebíček a vánočku zabalíme (např. též do alobalu), pečivo tak zůstane déle vláčné.
Jak snadno uchovat pečivo
Nejjednodušším způsobem je mražení, které zachová vše ve velmi dobré kvalitě. Když víme, že cukroví nespotřebujeme, zmrazíme ho co nejdříve. Uložíme ho do zavírací nádoby, použít se dají i mikrotenové sáčky, ale v tom případě cukroví položíme na tácek, abychom ho manipulací nerozlámali a nepoškodili.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 17 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 19 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 19 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Alobal je dobrý pomocník na občasnou přípravu pokrmů. Hodí se hlavně na výletech a při grilování
Velký manuál mražení potravin: Jak správně mrazit maso i ryby, jak dorty a co se sýry?
Kalendář vánočního pečení: Do čeho se pustit v druhé polovině listopadu? Pečeme zázvorky, perníčky a klasickou štolu
Komentáře