Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rebarbora se pěstuje pro mohutné řapíky, které se používají do různých moučníků podobně jako ovoce. Rebarboru sklízíme velmi brzy, již v dubnu můžeme péct první koláče nebo vařit kynuté knedlíky. Přebytek rebarbory snadno zmrazíme pro pozdější využití.

Řapíky rebarbory, což je část vhodná po oloupání ke konzumaci, obsahují vyšší podíl kyseliny šťavelové. To je důvod, proč tuto zeleninu před použitím obvykle krátce povaříme nebo alespoň blanšírujeme. Do vody se část této kyseliny vyluhuje. 

Jak zmrazit rebarboru

Rebarboru lze využít na džem i kompot, ale zmražení je tím nejjednodušším způsobem uchování. Jak postupovat?

  • Řapíky rebarbory sklízíme vylamováním, zásadně je nevyřezáváme - zbytky řapíků by na rostlinách zahnívaly.
  • Hned po sklizni je zpracujeme, dokud jsou čerstvé. Sklidíme je proto tehdy, když víme, že budeme mít na zpracování čas. Starší řapíky začnou "gumovatět".
  • Řapíky zbavíme listových čepelí a oloupeme je - tzn. odstraníme tenkou slupku tak, že ji chytíme na jedné straně ostrým nožem a stáhneme. Jde to snadno.
  • Pak řapíky na prkýnku nakrájíme na kousky a můžeme se pustit do mražení. 
  • Řapíky stačí dát do pevných sáčků vhodných na mražení potravin, zbavit se přebytečného vzduchu a uzavřít je gumičkou. Poté je zmrazíme. Po vyjmutí rebarbory z mrazničky bude potřeba krátké povaření před dalším použitím - např. do koláčů nebo knedlíků.
  • Sáčky se vyplatí popsat (píšeme název obsahu a datum uložení).
  • Řapíky lze před uložením do mrazničky krátce blanšírovat, poté rychle ochladit a dále postupovat jako v předchozím bodu. Takto zbavíme řapíky části kyseliny šťavelové, protože se vyluhuje do vody. Další výhodou je, že blanšírovaná rebarbora zabere méně místa.
  • Pokud plánujeme rebarboru mrazit, pustíme se do toho včas. Čím "starší" rebarbora je, tím je v ní vyšší obsah kyseliny šťavelové. Přibližně od poloviny června se již řapíky nedoporučují ke konzumaci.
Následující videorecept vám ukáže, jak připravit rebarborovou marmeládu.
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více