Jaký je rozdíl mezi aperitivem a digestivem? Každý z nich na nás působí jinak
Alkoholový nápoj v malém množství má za úkol navnadit nebo naopak utlumit naše chuťové pohárky. Podávání aperitivu a malých předkrmů při slavnostních událostech je součástí společenské konverzace.
Už v minulosti si naši dědové dávali před jídlem panáka kořalky, aby jim lépe chutnalo. Další panák následoval po jídle - ten byl na trávení. O pozitivním působení malého množství alkoholu na náš organismus se vedou stále diskuze.
Mohlo by vás zajímat
Jaký je rozdíl mezi aperitivem a digestivem
Je to jednoduché:
- Aperitiv je nápoj s alkoholem - drink. Podává se 15–20 minut před jídlem. Jeho úkolem je nastartovat chuťové pohárky a spolu s příjemnou konverzací zkrátit čekání na jídlo. Může se podávat s drobnými předkrmy, které však nemají zasytit. Vhodným drinkem je suché víno, sekt, šampaňské, martini, sherry, vodka nebo Becherovka.
- Digestiv je alkoholický nápoj, který se podává po jídle a naznačuje, že hostina končí. Jeho úkolem je zklidnit žaludek a podpořit trávení zvýšením hladiny trávicích enzymů. Vhodnými nápoji jsou Becherovka, Jägermeister, absint, gin, Fernet nebo Vermut. Platí, že nepodáváme stejný digestiv jako byl aperitiv.
Společným pravidlem pro pití aperitivu nebo digestivu je neřídit pod jejich vlivem auto. Je lepší si zajistit odvoz od někoho, kdo nepije alkohol, nebo si vzít taxi.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Rozdíl mezi celým a mletým kořením: Rozhodující je zachování aromatických látek
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Komentáře