Co upéct s mákem? Vyzkoušejte krémové řezy nebo kynutý závin
Mák je surovina, která je u nás velmi oblíbená. Hodí se na přípravu sladkých jídel. V kombinaci s podzimním ovocem se mu v moučnících nedá odolat. Nedělní návštěvu jistě potěšíte makovým moučníkem, který naservírujete k podávané kávě.
Mák se pěstuje v České republice pouze pro potravinářské účely. Často je označován za super-potravinu, neboť obsahuje velké množství vápníku, železa a zinku. V českých kuchyních je oblíben už řadu let. Škubánky nebo nudle s mákem jsou klasická sladká jídla, která mnohým připomínají jejich dětství.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Makovec
Jak již sám název této lité buchty napovídá, jedná se o dezert, jehož hlavní složkou je mák. Existuje řada hrníčkových receptů, které vám jeho pečení ještě více usnadní. S těstem se dá velmi dobře experimentovat:
- Můžete do něj přidat nastrouhané jablko nebo cuketu, které buchtu zvláční.
- A také si můžete pohrát s polevou. Někdo nedá dopustit na svěží citronovou polevu, jiným stačí makovec pocukrovaný.
Maková bábovka
Příprava makové bábovky není o nic složitější, než když se peče klasická bábovka, a navíc tato bude krásně chutnat po máku a vonět po skořici. U bábovky je vždy nutné počítat s delší dobou pečení, okolo cca 45–60 minut. Zda je hotová, to zjistíme pomocí špejle.
Makové moučníky, které lahodí i oku
Z máku se dají vytvořit i složitější dezerty nebo moučníky. Upečte makové řezy, které jsou promazané krémem a marmeládou, nebo vyzkoušejte makové řezy s borůvkami, které jsou obměnou punčových řezů. Šťavnatá variace makového těsta je prolitá borůvkami a navrchu politá polevou z bílé čokolády.
Kynuté buchty jako od babičky
Máte-li však chuť na českou klasiku, připravte si z máku kynutý závin nebo Honzíkovy buchty. Při přípravě musíte samozřejmě počítat s časem navíc na kynutí těsta, ale výsledná chuť za čekání určitě stojí.
Škubánky s mákem
Máte svůj rodinný recept na moučník připravený z máku? Pokud ano, budeme moc rádi, když se o něj s námi podělíte v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 11 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 12 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby nastrouhaná nebo nakrájená jablka nehnědla? Vyzkoušejte osvědčenou techniku našich babiček
Jak na výborné šišky z bramborového těsta? Brambory na těsto uvaříme den dopředu a pak pracujeme svižně
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Komentáře