Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Mrkev je oblíbená a přitom levná zelenina, která má velmi široké uplatnění
Kromě využití ostatních druhů zeleniny je velmi zdravé a vhodné zařazovat pravidelně do jídelníčku i kořenovou zeleninu. Mezi nejoblíbenější druhy patří celer, řepa, kořenová petržel, ředkvička či tuřín. Ale stejně je pro nás nejsnazší použít všem známou mrkev.
Mrkev je navíc velmi levnou potravinou, která se hodí ke konzumaci především syrová, ale je velmi vhodná i do řady jídel, která tepelně upravujeme. Syrová mrkev má 35 kalorií na 100 gramů. Po uvaření, upečení nebo podušení se její kalorické hodnoty pohybují mezi 40 a 50 kaloriemi na 100 gramů. Použít ji můžeme do polévek, salátů či výborných hlavních jídel. Jak tedy mrkev zařadit do našeho jídelníčku?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévky z mrkve
Mrkev se výborně hodí do řady polévek v kombinaci s ostatní zeleninou a luštěninami. Použít ji můžeme též do krémových polévek, např. do krásně zbarvené dýňové polévky.
Mrkev v hlavních jídlech
Vařená, dušená i pečená mrkev jsou součástí různých hlavních chodů. Hodí se např. k bramborám nebo do rizota, a výborně se doplňují s červenou čočkou. Nastrouhaná nebo nakrájená mrkev může být i jednoduchou syrovou přílohou k tepelně upravenému jídlu.
Pomazánky s mrkví
Pomazánky ze syrové mrkve vypadají krásně díky své barvě, navíc jsou zdravé a chutné. Mazat je můžeme na chlebíčky, obložené bagety k svačině i na obyčejný krajíc chleba.
Mrkvové saláty
Mrkvové saláty jsou nabité vitamíny. Všichni známe jablečno-mrkvový salát, ale z mrkve lze připravit i řadu jiných a velmi chutných salátů, které mohou být přílohou, předkrmem či svačinkou. Dohromady s pečivem jsou i chutným lehkým obědem či večeří.
A co sladká tečka z mrkve?
Mrkev je opravdu velmi univerzální zelenina, připravovat z ní totiž můžeme dokonce odlehčené moučníky. Následující video nám ukáže, jak upéct oblíbené mrkváče.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 6 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno 19. 5. 2024 13:06
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Mrkvový salát jako od babičky: Tajemství vyvážené šťavnatosti i křupavosti tkví ve dvojitém strouhání, pak je základ nejlepší
Hubnutí pomocí nízkokalorické stravy: Listová zelenina patří do pestré řady druhů zeleniny s jemnou nebo výraznější chutí
Jak vařit brokolici, mrkev a další zeleninu, aby si zachovala pěknou barvu
Komentáře