Jak upéct perník na strouhání. Používá se k posypání, dochucování a zahušťování pokrmů
Perník na strouhání vyráběly už naše babičky. Tvrdé pečivo z žitné mouky, vonící skořicí, hřebíčkem a badyánem, nesmělo doma nikdy chybět. Perníkem se sypaly vdolky a knedlíky, zahušťovala se rajská omáčka a kapr na černo.
Strouhací perník měl tu výhodu, že ho děti nechodily uždibovat, protože byl tvrdý jako cihla. Maminky a babičky ho uchovávaly v plechových krabicích, nakrájený na kusy, které se při strouhání dobře držely v ruce. Jak na to, abychom si takový voňavý perník připravili sami?
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct perník na strouhání
- 500 g žitné mouky
- 1 prášek do perníku
- 1 lžíce perníkového koření
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 250 g medu
- 250 ml mléka
Kde se používá perník na strouhání
Bude se hodit na zahuštění rajské omáčky a kapra na černo i do zvěřinového guláše. Sype se místo strouhanky pod jablka do štrúdlu, přimíchává se do drobenky na koláč. Perníkem se mohou sypat různé kaše, vdolky, ovocné knedlíky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Jamaican ginger cake: Pikantní verze perníku má výraznou chuť a vůni po zázvoru a vláčnost mu dodává jedna důležitá ingredience
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře