Přepuštěné máslo je v domácnosti užitečné a jeho příprava není složitá. Jeho domácí výrobou ušetříte
Přepuštěné neboli převařené máslo popsala ve své kuchařce už M. D. Rettigová a používaly i vyráběly ho už naše praprababičky. Říkaly mu šmolc (z německého Butterschmalz).
Často se zaměňuje s indickým ghí, to má ale jiný postup výroby (vyrábí se z dahi - ne z másla - a při vyšších teplotách). Přepuštěné máslo má výhodu, že (zbavené mléčné bílkoviny) je velmi trvanlivé a tepelně mnohem stabilnější než máslo čerstvé. Lze na něm dokonce smažit, protože bez problémů odolá teplotě 200-250 °C. V chladnu, suchu a temnu vydrží až rok bez ztráty kvality. Má tmavě žlutou barvu a jemně oříškovou vůni a chuť. Využíváme jej do cukroví, moučníků, pečiva, na opékání a smažení. Můžeme si ho koupit, ale jeho domácí výroba není složitá, a přitom dost ušetříme.
Co na přepuštěné máslo potřebujeme
Nesolené máslo a kastrol se silným dnem. Pak ještě látkový ubrousek nebo jemné sítko a čisté a suché silnostěnné (zavařovací) skleničky nebo keramické nádobky.
Mohlo by vás zajímat
Jak přepuštěné máslo vyrobíme
V kastrolu rozpustíme máslo, jakmile se přiblíží bodu varu, ztlumíme plamen na minimum a pomalu vaříme, až se začne oddělovat syrovátka. Vzniklou pěnu odebíráme, ale nevyhazujeme (babičky ji používaly třeba na omaštění kaší, brambor, placek nebo vdolků). Pěna nemá ale tak dlouhou trvanlivost jako hotové máslo. Celý proces trvá asi 15-30 minut podle množství a kvality původního másla. Když je tekutina zlatavě čirá, přecedíme ji do připravených nádob přes ubrousek nebo sítko. Po zchladnutí a ztuhnutí uzavřeme nebo povážeme a uložíme do sucha, chladna a temna.
Léčivé účinky přepuštěného másla
Přepuštěné máslo obsahuje důležité vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), které se podílí na aktivitě imunitního systému, podporují správný vývoj a krvetvorbu. Přepuštěným máslem můžeme mazat suchou, popálenou nebo poškozenou pokožku (třeba opruzeniny u dětí, protože je antialergenní). Také ho můžete využívat k přípravě domácí kosmetiky.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 18 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Turecký sultán Mehmed jedl jen dvakrát denně, ale miloval dušené jehněčí s medem podle tohoto receptu
Tajemství kuřecích nugetek: Oblíbené jídlo fast foodů vzniklo původně v laboratoři, ale doma připravené jsou božské
Jídelní rozmary slavných: Justin Bieber snídá vejce a miluje boloňskou omáčku s jednou zvláštní přísadou. Takhle ji připravuje
Komentáře