Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Černý bez v květu: Máme pro vás tipy, jak správně postupovat při jeho sběru
Zdroj: Pixabay, autor: neelam279

Keře černého bezu můžeme najít volně v přírodě, rostou skoro na každé mezi. Jsou tedy všem volně přístupné, a proto je pro každého možné si je nasbírat, zužitkovat a využít tak pro tělo spoustu prospěšných látek v nich obsažených. Jak a kdy ale správně sbírat tyto květy, abychom zachovali jejich léčivé účinky, aromatickou chuť a vůni?

Keř černého bezu je léčivá rostlina, ze které lze zužitkovat nejen plody, ale i květy. Od konce května začíná vykvétat a jeho typická vůně je pro mnoho lidí spojená s příchodem léta. Využití bezu černého je díky obsahu vitamínu C a dalším prospěšným látkám důležité i v chladných měsících, když udeří chřipky a nachlazení. Z květů bezu je výborný např. čaj, který tlumí kašel, snižuje horečku či podporuje pocení. Je však nutné si květy bezu nasbírat již v létě a řádně uschovat na zimu.

Jak sbírat květy z černého bezu

Máme pro vás několik tipů, jak si se sběrem poradit.

  • Na sběr vyrazte s košíkem nebo látkovou taškou, nikdy nepoužívejte tašku igelitovou.
  • Květy sbírejte za slunného a suchého počasí, protože déšť by mohl smýt pyl, který jim dodává typickou chuť a vůni.
  • Ke sběru květů doporučujeme nůžky, půjde to s nimi velmi dobře.
  • Černý bez roste opravdu na každém kroku, a to i u silnic a ve městech. My Vám však doporučujeme zajít si do přírody a bez si natrhat tam, kde nejezdí mnoho aut. Spojíte to i s příjemnou procházkou.
  • Vyvarujte se květů, na kterých jsou mšice.
  • Pokud z květů neplánujete připravit sirup, ale sbíráte je na přípravu čaje, zavěste je ve stínu (např. na půdě) na natažený provázek a nechte několik dní sušit.

Roste i vám na zahradě nebo za domem keř černého bezu? Máme pro vás video-recept, jak nasbírané květy jednoduše zužitkovat.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

KudrnkaS KudrnkaS (moderátorka)

16. 5. 2024 03:37

Marie F.: Děkujeme za tip, šťáva zastudena je výborná.

Marie F.

14. 5. 2024 17:15

Každý rok dělám bezinkovou štávu ale bez vaření . Ještě se mi nikdy nezkazila.
2 litry vody svařit a nechat vychladnout
40-45 květů bezinek
4 dkg kyseliny citronové+ 1 oloupaný citron na kolečka
nechat 24 hodin louhovat.
Přecedit přes síto a potom ještě přes plátno , přidat 2 kg cukru a nechat za občasného míchání úplně rozpustit. Nalít do vysterilizovaných láhví a uzavřít.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli