Jak připravit škvarkové placky, které se přímo rozplývají v ústech
Škvarkové placky jsou ideální volbou, pokud máte přebytek škvarků, pro které nemáte jiné využití. Jsou dobrou volbou i pro slané zobání k vínu nebo pivu, pokud je připravíte malé. Poradíme, jak si takové placky upéct.
Škvarkové placky jsou nadýchané a překvapivě nejsou mastné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jako většina pečiva jsou nejlepší v den upečení, ale vyplatí se vydržet a nechat je vystydnout. Pojďte si s námi upéct toto masopustní pečivo.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit škvarkové placky
Při tvoření placek si můžeme vypomáhat skleničkou, budeme pak mít jednu placku jako druhou.
- Ve vlažném mléce rozpustíme droždí, přidáme trochu mouky a cukru, pak necháme vzejít kvásek.
- Ke kvásku přidáme zbytek mléka, mouku, žloutky, sádlo a sůl. Vypracujeme těsto.
- Do těsta vpracujeme škvarky, polovinu jsme pokrájeli na menší kousky, druhou polovinu umeleme co nejjemněji.
- Těsto necháme asi hodinu kynout.
- Z vykynutého těsta utvoříme placky velikosti dlaně, potřeme sádlem a posypeme hrubou solí i kmínem.
- Pečeme dozlatova asi 20 minut ve vyhřáté troubě na 160 °C.
Škvarkové placky nejsou sice zrovna dietním jídlem, ale občas si můžeme dopřát výjimku. Jak při přípravě placek postupovat, to nám ukáže následující videorecept.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí nugetky trochu jinak
Přidáno před 22 minutami
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 4 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 4 hodinami
Piškotová roláda z horkého mléka
Přidáno před 18 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Roman Staša radí, co si připravit k hokeji za 15 minut: Na toast použijte fígl s máslem, říká vítěz MasterChefa
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborové škvarkové placky božsky chutnají, jsou rychlé a snadné. Báječnou šťavnatost i vůni dodají škvarky
Komentáře