Jak skladovat a zpracovat třešně. Jsou z nich skvělé mošty, džemy i destiláty
Třešeň je náš původní ovocný druh. V krajině se vyskytuje mnoho typů planých třešní ptáčnic i jejich kříženců s kulturními odrůdami. Kulturních odrůd je velké množství ze skupin chrupky nebo srdcovky.
Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…
Pozitivní vliv třešní na organismus
Třešně jsou lehce stravitelné zdroje cenných nutričních látek, vhodných zvláště pro děti. Obsahují provitamin A, vitaminy skupiny B a menší množství vitaminu C, cukry v přijatelné formě; z minerálů hlavně fosfor, vápník, železo a organické kyseliny. Působí dobře na činnost ledvin, jater i střev. Zrychlují oběh krevní, působí močopudně, takže jsou vhodné i pro revmatiky. Mají ale silnou schopnost bobtnat i v zažívacím traktu. Nemá se jich proto jíst mnoho a hlavně se větší množství zkonzumovaných třešní nemá zapíjet.
Jsou-li plody suché a se stopkami, vydrží v chladné místnosti asi týden.
Třešně mají mnohostranné využití zpracování na mošty, kompoty, džemy (kombinujeme je s rybízem nebo angreštem, které dodají potřebný pektin), vína i destiláty. Hodí se i k sušení. Čerstvé plody se uplatní v moučnících (bublaniny, koláče, záviny, …) nebo sladkých jídlech (studené polévky, knedlíky, nákypy apod.). Pokud chceme třešně mrazit, odpeckujeme je a mrazíme v cukrovém sirupu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 3 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 21 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 23 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá
Komentáře
10. 8. 2023 08:25
19. 6. 2023 23:37